Het Rab Microlight Alpine Jacket is een lichtgewicht, opvouwbaar jack dat gebruik maakt van gerecycled PURE-dons als isolatiemateriaal. Lees de recensie of bekijk de video!
- Gewicht: 406,3 gram (S)
- Pakmaat: 150 x 220 mm
- Prijs: € 229,95
Om de een of andere reden vind ik donzen slaapzakken en donsjassen leuker dan synthetische, maar ik kies mijn uitrusting altijd zorgvuldig en neem duurzaamheid mee als belangrijk criterium. Met dons is dit niet altijd gemakkelijk, maar met het Rab Microlight Alpine Jacket dat gerecycled P.U.R.E.-dons gebruikt als isolatiemateriaal, is de keuze voor mij minder ingewikkeld.
Grootte en gewicht
Een van de grote voordelen van dons is dat het erg goed comprimeert en dat is belangrijk omdat het donsjack meestal gewoon in mijn rugzak zit te wachten om gebruikt te worden. Het Rab Microlight Alpine Jacket heeft een pakmaat van 150 x 220 mm en weegt op mijn precieze weegschaal 406,3 gram. De pakmaat wordt bepaald door de pakzak die bij de jas wordt geleverd. Het is mogelijk om hem nog wat meer te comprimeren voor een nog kleinere verpakking. De jas die ik aan het reviewen ben, is trouwens een maat S.
Het jack uit de pakzak halen is eenvoudig en binnen een paar minuten zet het dons zich uit tot het volledige isolerende volume. Dit is goed, want hoe korter het duurt, hoe sneller het Rab Microlight Alpine Jacket zijn werk kan doen: mij warm houden.
Gerecyclede materialen
De belangrijkste buitenstof van het Rab Microlight Alpine Jacket is gemaakt van 100% gerecycled 30D polyamide (nylon) Pertex Quantum met een gewicht van 50 g / m². Aan de buitenkant van de Pertex stof is een DWR-coating aangebracht. Hierover later meer. De voering van het Alpine Jacket is gemaakt van 100% gerecycled 20D polyamide (nylon) met een gewicht van 38 g / m². De D in 20D en 30D staat voor Denier en is een maat om de dikte van de stof uit te drukken.
P.U.R.E. gerecycled dons
Zoals ik hierboven al zei, is het dons dat Rab gebruikt in de Microlight P.U.R.E. gerecycled dons. P.U.R.E. dons is dons dat afkomstig is van consumentenafval, zoals donzen dekbedden, kussens en andere dons producten. Deze items worden verzameld door bedrijven die textiel inzamelen voor hergebruik. Waar het product in zijn geheel niet meer herbruikbaar is, worden de waardevolle grondstoffen – in dit geval het dons – afgezogen, schoongemaakt en op kwaliteit gesorteerd. Dit alles gebeurt volgens de richtlijnen van de Global Recycling Standard Guidelines.
Als we het over dons hebben, zijn er altijd twee vragen die belangrijk zijn: Wat voor soort dons? En welke kwaliteit dons? Laat me beide kort beantwoorden.
Wat voor soort dons? Komt het van ganzen of eenden? Deze vraag is of was belangrijk toen we er allemaal van overtuigd waren dat het geplukte dons van ganzen een hogere kwaliteit heeft dan van eenden. Tegenwoordig zijn specialisten het er allemaal over eens dat ganzen en eendendons er anders uitzien, maar dat ze nog steeds dezelfde isolerende eigenschappen kunnen hebben. Of met andere woorden: dat uiteindelijk het enige wat belangrijk is de isolatiewaarde of vulkracht is. En dat antwoord staat in de volgende vraag.
Welke kwaliteit dons?
De dons kwaliteit – iets dat we Fillpower of kortweg FP noemen – wordt gemeten en uitgedrukt in CUIN. Maar hoe wordt het gemeten? Bij een testopstelling wordt een vaste hoeveelheid (1 ounce) dons in een transparante buis gedaan. Op deze buis zit een schaalverdeling. Door een gewicht op het dons te plaatsen, worden de veren tegen elkaar gedrukt. Donsveren die veel lucht vasthouden, klappen minder gemakkelijker in dan veren die minder lucht kunnen vasthouden. Het meer instorten is van mindere kwaliteit en het nauwelijks instorten is van topkwaliteit. Onderaan met een vulkracht van 440 – 450 is een gemiddelde kwaliteit, 500 – 550 is goed, 550 – 750 is zeer goed en alles boven 750 is de absolute top.
Het P.U.R.E.-dons in het Rab Microlight Alpine Jacket heeft een CUIN-waarde van 700. Met 700 CUIN is het Rab-jack bijna op het hoogste niveau dat haalbaar is met gerecycled dons.
Voor sommigen van jullie is het misschien belangrijk om te weten dat vanwege het recyclen van het dons geen enkele fabrikant kan zeggen – of claimen – waar het dons vandaan kwam toen het werd gebruikt voor kussens enz. Dit kan dus afkomstig zijn van ganzen en eenden die gedwongen zijn gevoed, levend geplukt of grootgebracht voor de fabricage van foie gras. Maar toch is hergebruik en upcycling van dons – waar mogelijk voor de toepassing – veel beter dan nieuw dons gebruiken of afgedankte producten op de stortplaats gooien.
Pasvorm
Het Rab Microlight Alpine Jacket is verkrijgbaar in een dames- en heren versie en ik heb natuurlijk de heren versie. De pasvorm van de maat S die ik heb, is perfect voor mij. Ik ben 169 cm lang en weeg 63 kg. De body van de jas is ruim genoeg om er een dikke basislaag, een tussenlaag en een softshell of hardshell onder te dragen. Zoals ik hierboven al zei: ik gebruik donsjassen tijdens wandelingen als ik ga zitten voor een kopje thee om het niet koud te krijgen. Soms gebruik ik ze als buitenlaag als het erg koud is. En in het kamp …
Ik vind het fijn dat de voorkant van de jas lang genoeg is en dat de achterkant nog langer is; als ik voorover buig, blijft mijn rug beschermd. De onderkant van de jas heeft een trekkoord. De kraag is hoog en nauwsluitend zodat wind (en sneeuw) geen kans krijgt in de jas. Aan de binnenkant heeft de jas een zeer knuffelig zacht materiaal dat prettig aanvoelt op de kin. De voorrits heeft een rits garage; hier wordt ook geen schade aan de kin toegebracht. De armlengte is super: zelfs met gestrekte armen zijn de polsen nog volledig bedekt. De elastische manchetten voorkomen het binnendringen van wind en het ontsnappen van warme lucht.
Capuchon
Ik ben dol op jassen met capuchon. Ze zorgen voor veel warmte en beschutting als ik dat nodig heb. Ik draag een bril, dus de klep moet mijn bril ook beschermen tegen sneeuw en regen. Met het Rab Microlight Alpine Jacket is dat niet anders. De capuchon heeft een mooie verstevigde flap en als dit niet genoeg is, kan ik zonder problemen een pet onder de capuchon dragen. Een klimhelm past ook. De capuchon heeft een nauwsluitende pasvorm maar… Om hem aan te passen zijn er twee trekkoorden aan weerszijden van de capuchon en het koord eindigt in de jas. Om ze te kunnen gebruiken moet ik de voorrits openen waardoor warme lucht ontsnapt. Niet te slim … of … erg slim. Ik heb hierover met Rab gepraat en de ontwerpers hebben dit met een reden gedaan. Met de trekkoorden aan de binnenkant komen ze nooit in je gezicht als het waait. Slim of niet slim, dat beslis je zelf.
Zakken
De Microlight Alpine Jacket heeft twee grote steekzakken op de buik en één op de linkerborst. Ze hebben allemaal YKK-ritsen met degelijke treklipjes en ze zijn zeer goed bruikbaar met dikke winterhandschoenen. De steekzakken zijn diep en perfect om je handen te verwarmen of spullen op te bergen. Ik vind het fijn dat zelfs met de ritsen open, mijn sleutels niet zo gemakkelijk uit mijn zakken vallen. De jas heeft geen binnenzak.
Rab Microlight Alpine Jacket in de praktijk
Ik gebruik het Rab Microlight Alpine Jacket nu een paar maanden en het is jammer dat ik vanwege de Covid-situatie niet heb kunnen reizen en hem heb kunnen gebruiken in de Alpen. Maar ik heb zijn voorganger veel gebruikt en sinds de winter in Nederland van begin februari heb ik genoeg gecombineerde ervaringen opgedaan met het Microlight Alpine Jacket. Is hij warm? Ja dat is zo. Ik gebruikte hem bij -13 (de voorganger op -30…) en ik voelde me de hele tijd comfortabel. De PURE 700 Cuin doet zijn taak en de pasvorm is super. Zelfs met veel lagen is mijn bewegingsvrijheid niet beperkt. En… de jas is niet zo luidruchtig.
Kamperen in de sneeuw in Nederland… een zeldzaamheid. Niet alleen het kampvuur houdt me warm; het jack doet het prima bij -13.
Baffles
Het dons in de jas blijft op zijn plaats in vrij rechttoe rechtaan doorgestikte baffles: de buiten- en binnenstof zijn aan elkaar gestikt en het dons zit in de gecreëerde ‘kokers’. Door deze constructie zijn koude koudebruggen een logisch gevolg; waar beide stoffen elkaar bij de naad raken, zit er geen dons. Maar in de Rab Microlight Alpine Jacket zijn de koudebruggen niet merkbaar dankzij de juiste vulling van de baffles en het feit dat aan de voorzijde een voering is geconstrueerd bovenop de baffles. Hierdoor ontstaat er een extra laag ingesloten lucht.
Waterdicht of waterafstotend?
Donsjassen zijn geen regenjassen, maar ze moeten toch een beetje waterafstotend zijn, niet waterdicht. Het Rab Pertex Quantum buitenmateriaal is behandeld met een DWR-coating. DWR staat voor Durable Water Repellent. Rab – of Pertex – gebruikt een DWR-coating die niet PFC-vrij is. PFC’s of PerFluorCarbon zijn verantwoordelijk voor de vernietiging van onze ozonlaag. Tegenwoordig is het mogelijk om PFC-vrije DWR-coatings te gebruiken, hoewel ze nog niet dezelfde duurzaamheid lijken te hebben als die met PFC’s. Rab gebruikt C6 PFC, wat misschien niet de meest milieuvriendelijke optie is, maar het is in ieder geval zeer duurzaam gebleken.
Voor de P.U.R.E. down is het verhaal compleet anders. Na reiniging wordt het dons behandeld met Nikwax, waardoor het waterafstotend – hydrofoob is. Deze Nikwax waterafstotende behandeling is volledig vrij van PFC’s. De behandeling voorkomt dat het dons vochtig wordt door zweet of weer. Dons dat vochtig is, isoleert minder en plakt aan elkaar, wat resulteert in nog minder isolatie. En hydrofoob dons droogt sneller.
Conclusie
Het Rab Microlight Alpine Jacket heeft veel waar ik van hou. Met een gewicht van maar iets meer dan 400 gram en een pakmaat van 150 x 220 mm vindt hij altijd wel een plekje in mijn rugzak. De comprimeerzak is prima en het dons zet in een paar minuten uit tot zijn volle volume. Ik juich het toe dat Rab gerecyclede materialen gebruikt voor de hoofd- en voeringstof en dat ze gerecycled – of moet ik upcycled schrijven – PURE down gebruiken. Dat het dons is behandeld met PFC-vrije Nikwax om het hydrofoob te maken, is een groot pluspunt. De uitdaging voor Rab – en veel andere merken – is nu om een robuuste en effectieve PFC-vrije DWR-coating te ontwikkelen op de buitenste Pertex Quantum-stof. De jas hield me warm bij -13 graden Celsius en is goed bestand tegen natte omstandigheden.
Ik hou van de pasvorm en de bewegingsvrijheid in de jas. De capuchon zit goed en biedt beschutting. Het zachte materiaal aan de binnenkant van de kin is een welkome extraatje. De capuchon verstelling aan de binnenkant is iets wat je wel of niet handig vindt. Ik mis een binnenzak. Het Rab Microlight Alpine Jacket is verkrijgbaar voor € 229,95 en ik vind dat een mooie prijs om te betalen voor een duurzaam en goed presterend gerecycled donsjack. Ik beoordeel de Rab Microlight Alpine Jacket met 9 van de 10 punten in totaal.
Informatie
EU: https://rab.equipment/eu/mens/down-jackets