Met de wandelschoenen ingedeeld in klassen A t/m D zijn we er nog niet. In het onderstaande verhaal gaan we kort in op de rest van de types schoenen die er nog zijn: De trailrunning schoen, de approach schoen, de barefoot schoen, de wandelsandaal, de tropenschoen en tot slot de klimschoen.
De trailrunschoen
Het fenomeen trailrunning is de laatste jaren sterk in opkomst. Trailrunning is hardlopen over onverhard terrein en kon dit in het verleden nog met gewone hardloop schoenen… dat kan en hoeft nu echt niet meer. In de landen om ons heen is trailrunning al jaren populair en de meeste producenten van wandelschoenen en hardloopschoenen hebben uitgebreide trailrunningcollecties ontwikkeld. Net als bij wandelschoenen zijn er ook bij de trailrunningschoenen specialismen ontwikkeld. Er zijn verschillende schoenen voor bospaden, ‘strand’ zand, vette modder, rotspaden en uiteraard waterdichte en niet-waterdichte versies.
De approach schoen
De approachschoen is meestal een lage wandelschoen met het gewicht van een lage A schoen en de stevigheid van een B of B/C schoen. Oorspronkelijk werd de approachschoen door klimmers gebruikt om comfortabel en zonder te veel gewicht met de klimspullen naar de rotswand te lopen. Bij de rotswand gaan de approach schoenen uit en de klimschoenen aan. Ben je op zoek naar stevige lichtgewicht, maar lage schoen dan moet je een approach schoen absoluut proberen. Let wel een beetje op bij de aanschaf van een approach schoen. De trendy term approach heeft er ook voor gezorgd dat er onder deze naam schoenen worden verkocht die het absoluut niet zijn!
De Barefoot schoen
De Barefoot schoen – in goed Nederlands zoiets als de blote voeten schoen – is bedacht om wél het gevoel van het lopen op blote voeten te hebben zónder dat je het risico loopt je voeten te beschadigen door steentjes, glas, doorns etc. Omdat de ‘schoenen’ heel minimalistisch zijn bieden ze weinig tot geen ondersteuning waardoor de spieren in je voeten en je houding tijd nodig hebben aan deze schoenen te wennen. Begin met een uurtje per dag en bouw dat op.
Sandalen
Ooit hoorde de sandaal bij geitenwollenharensokken types. Dat is voor een deel nog steeds zo, maar de sandaal heeft wel een hele evolutie meegemaakt en vandaag de dag is het gewoon een mooi stuk schoeisel.
De sandaal combineert een goed voetbed met een bijzonder luchtig bovenwerk. Dit is ook de reden waarom nogal wat mensen verzot zijn op sandalen. Zweetvoeten zijn nauwelijks mogelijk. De zool is meestal van een stevig rubber waarop een zacht en comfortabel laagje zit. Zeg maar een soort vaste binnenzool. Dit is prettig aan de voeten, absorbeert en voert transpiratievocht af.
Niet alleen onder warme omstandigheden bewijzen sandalen goede diensten. Ook in en rond het water – denk aan kajakken – zijn sandalen super praktisch. Bij het maken van lange wandelingen op sandalen is het goed om bij aanschaf te proberen of steentjes makkelijk in de sandaal komen en of ze er makkelijk uit te wippen zijn.
Het dragen van sokken in een sandaal is niet echt mooi, maar wel een aanrader bij lange wandelingen met warm weer.
De tropenschoen
Een tropenschoen kenmerkt zich vooral door een super ademende werking. Niet zo goed als een sandaal misschien, maar het komt zeker in de buurt. Hij is meestal gemaakt van super open geweven kunststoffen (mesh/gaas) of leder in combinatie met mesh panelen. Ook nemen de schoenen weinig vocht op (vocht+warm=blaren) en ze drogen dus ook snel.
De tropenschoen is er in laag, mid, hoog en superhoog. Deze laatste is ontwikkeld voor nogal wat defensie-personeel die in warme gebieden dienst doen. De tropeschoen biedt verder wel alle bescherming, loopcomfort, ondersteuning en degelijkheid van de normale A t/m C wandelschoenen. Vooral de militaire schoenen zijn super degelijk en liggen lang niet bij elke outdoor zaak. Een dumpstore wil nog wel eens uitkomst bieden.
De klimschoen
Ballerina’s dansen op spitsen. Niet voor niets wat de strakke pasvorm en de speciale neus stelt ze in staat fantastische pirouettes te draaien. De klimschoen is eigenlijk de spitze van de klimmer. Ze zitten ongemakkelijk strak zodat je elke richeltje of uitstekend stukje rots kan voelen. Daarnaast zijn ze grotendeels met rubber bekleed dat zo stroef is dat zelfs spiderman jaloers zou worden. Ze heten in vaktaal dan ook niet voor niets wrijvingsschoenen. Er mee over straat gaan kan echt niet, dat is veel te pijnlijk.