De Vaude Hogan SUL XT 2/3P is een lichtgewicht drieseizoenen tent voor 3 personen. Bij de productie besteedt Vaude veel aandacht aan duurzaamheid. Tijd voor een review!
Goede pakzak
De Vaude Hogan SUL XT 2/3P wordt geleverd in een hele mooi pakzak. Een grote opening van boven die zich als een waterdichte pakzak dicht laat rollen. Bij het opzetten van de tent maakt die pakzak meestal niet zoveel uit, maar bij het inpakken wil je graag een ruime, comprimeerbare pakzak en dat zit dus wel goed. Het gewicht van de Vaude Hogan SUL XT 2/3P bedraagt compleet 2131 gr (opgegeven 2070 gr) en hij heeft een pakvolume van 16×50 cm.
Footprint
Bij de Vaude Hogan SUL XT 2/3P zet je eerst de binnentent op tenzij je de optionele footprint (512 gr) erbij heb gekocht: dan prik je deze eerst vast met haringen (15 stuks, 163 gr). Op zich is dit een aanrader omdat je in de eerste plaats minder condens in de tent krijgt, maar ook omdat je snel kan proefliggen of de opzetplek wel lekker vlak en vrij van ongerief is. De binnentent is gemaakt van 15 Denier Micro Ripstop Polyamide met een 30 Denier Ripstop Polyamide grondzeil dat is voorzien van een Polyurethaan (PU)-coating die hem waterdicht maakt. Gaan we verder met opzetten.
Stokken van DAC
De binnentent (755 gr) leg je uit en vervolgens plaats je de stokken. De DAC NFL Featherlight 8,7 mm (539 gr) is in feite in lange ruggengraat. Het uitvouwen en in elkaar zetten gaat dankzij het interne elastiek buitengewoon eenvoudig. Daarna klik je de uiteinden van de stokken in de ‘voetjes’ van de binnentent (en als je de footprint hebt gekocht, plaats je de stokken ook hier in). Daarna hang je de binnentent aan de ruggengraat en de binnentent staat. Aan de voetzijde zitten twee stokjes om hier meer hoogte te creëren. Om de stokjes rechtop te zetten hebben ze twee scheerlijnen. Het afstellen van deze twee scheerlijnen luistert nogal precies. Onhandig vind ik de keuze van Vaude om de haringen groen te maken. Mooi, maar je raakt ze in het gras snel kwijt.
Binnentent eerst
Kom ik even terug op het mooie van eerst de binnentent opzetten. Het voordeel hiervan is dat je bij warm weer de binnentent ook solo kan gebruiken. Al heb je dan wel de stokken van de luifel een beetje overbodig in de weg van de uitgang. Ook de combinatie van de binnentent als anti-insectentent onder een tarp – veel meer ventilatie dan een buitentent – is in de tropen een slimme keuze. Keerzijde van eerst de binnentent opzetten, is dat bij regen deze tent wel nat wordt. En als je afbreekt als het regent, moet je er goed voor zorgen dat je spullen al waterdicht zijn ingepakt voor je de tent afbreekt. Is dit iets negatiefs? Nee, het is een keuze die je als tentkoper zelf moet maken.
Siliconen-coating
Verder met de buitentent (674 gr). Deze is vervaardigd uit 20 Denier ripstop Polyamide met een siliconen coating aan beide zijden. Doorgaans is siliconendoek niet te tapen. Bij PU-doek kan dit wel en kunnen stiknaden dus worden getaped om ze volledig waterdicht te maken. Het bijzondere en knappe van Vaude is dat ze de enige zijn die hun naden met een speciale siliconen tape wel 100% waterdicht kunnen tapen.
Drukkers…
De buitentent gooi je als het ware over de binnentent heen en haak je op verschillende plekken vast. Aan de voetzijde heeft de binnentent – lees verder! – een paar stokjes om meer hoogte te creëren. Bovenop deze stokjes zitten kunststof drukknopen. Aan de binnenzijde van de buitentent zitten deze zelfde drukkers. Je snapt het al: door de drukkers op elkaar te klikken fixeer je de buitentent op deze plek met de binnentent. Echter… er staat zoveel spanning op dat als ik de ene drukker vast heb gemaakt en de ander wil vastklikken, de ene weer los schiet. Het kost me een paar keer proberen om beide drukkers vast te krijgen.
En klittenbandjes
Het buitendoek heeft aan de binnenzijde tal van klittenband lusjes. Deze moet je om de stok vouwen om het buitendoek netjes op zijn plek te houden. Met ditzelfde doel hebben buitendoek en binnentent nog twee mini-snelsluiters aan de zijkanten. Bij rustig weer zijn deze handelingen niet per se noodzakelijk. Is er storm op komst: dan ben je even aan het priegelen.
Tot slot haak je de buitentent rondom aan de onderzijde vast aan de binnentent. Vaude heeft hier echt een hele mooie constructie voor bedacht van aluminium plaatjes met gaatjes aan de binnentent en aluminium ‘haakjes’ aan de buitentent. De haakjes horen in de gaatjes en met een kwartslag draaien zit de buitentent aan de binnentent. Mooi, maar ik vind wel dat naspannen van de lijntjes naar de haringen erg stroef gaat.
Windvast en waterdicht
Als de tent eenmaal staat zie je goed dat het een drieseizoenentent is. De buitentent staat behoorlijk los van de grond waardoor wind vrijelijk onder de tent voor ventilatie kan zorgen. In de luifel zit onder een afdakje nog een ventilatieopening verborgen. Na twee weken kamperen in de Vaude Hogan SUL XT 2/3P moet ik helaas zeggen dat ook ventilatie niet zijn sterkste punt is. Elke morgen zat er een behoorlijke hoeveelheid condens tegen de binnenzijde van het doek. Wel goed is zijn waterdichtheid want de Vaude heeft hoosbuien doorstaan. Ook windvast is de tent zeker: de fel waaiende Italiaanse Sirocco heeft hem niet het kleinste beetje van zijn stuk gebracht
Leefruimte
De leefruimte in de Vaude Hogan SUL XT 2/3P is op zich goed. De binnentent meet 162 cm bij het hoofdeinde en 140cm bij de voeten en is 235 cm lang. Dat is voldoende voor drie slaapmatjes naast elkaar, maar echt ruim is het niet. De lengte is uitstekend voor langere kampeerders en ook de nokhoogte van 109 cm is goed. Bij de hoofdkant heeft de binnentent aan de zijkanten twee zakjes. Handig voor bril of boek. Aan het plafond hangt een waslijn zodat je een paar natte sokken kan drogen of een lampje kan ophangen en je vindt er een kleine gearloft. De binnentent is rijkelijk voorzien van gaas: goed voor de ventilatie. Het gaas is erg fijnmazig waardoor condensdruppels vanaf het buitendoek niet meteen op je slaapzak vallen. Ze rollen keurig over het gaas naar de zijkant weg.
Met de ruimte in de luifel zit het wel snor. Met een diepte van 130 cm in de punt kan je daar prima een rugzak of een paar fietstassen kwijt. Goed is dat dat de tent twee deuren heeft. Hierdoor ligt er altijd wel een in de beschutting. Ook is de luifel hoog en genoeg om bij nood voorzichtig in de voortent je warme hapklaar te maken.
Vaude en milieu
Tot op hier heb ik nog niets geschreven over het milieuaspect van de Vaude Hogan SUL XT 2/3P. Vaude is een van de weinige grote bedrijven in de outdoor die bij zijn productontwikkeling veel aandacht aan het milieu besteedt. Bij de Vaude Hogan SUL XT 2/3P is dat niet anders. De tent heeft het Vaude Green Shape label en de stokken en aluminium onderdelen zijn voorzien van het Vaude Green Anodizing label. Green Shape is Vaude’s eigen methode om duidelijk te maken hoe ze met milieu en arbeidsrechten om gaan. Denk hierbij aan het niet gebruiken van PVC en Fluorcarbons en bijvoorbeeld Bleusign gecertificeerde materialen. De Greenshape methode wordt ook door externe partijen gecontroleerd zoals de Fair Wear Foundation. Verder heeft Vaude een B-status in het onafhankelijk onderzoek van Rank-a-Brand en is daarmee lijst aanvoerder!
Conclusie
Helaas een iets minder positief verhaal dan ik gewend ben bij tenten van Vaude. De tent is windvast, waterdicht en dat Vaude siliconen doek wel kan tapen is uniek. Hij is ruim genoeg voor drie en riant voor twee volwassen en één kind. Super is zijn lengte. De pakmaat en het gewicht zijn prima voor wandelaars en fietsers. De tent heeft nogal last van condensvorming en dus is de ventilatie niet optimaal. Het opzetgemak mag van mij wel wat beter. De Vaude Hogan SUL XT 2/3P kost € 763,00 en dat is nogal prijzig. Echter….Vaude is de enige tentenfabrikant die veel aandacht besteed aan een duurzame productie en dat is ook wat waard en daarom toch nog 7.3 van de 10 punten!
Info: www.vaude.nl
Reactie Vaude: ‘Dat de drukknopen niet altijd vast blijven zitten is ook door ons opgemerkt. Er wordt gewerkt aan een verbetering op dit punt. Over het algemeen worden dit soort tenten altijd vochtig aan de binnenkant, zeker als het temperatuurverschil binnen en buiten groot is. Dat ligt niet persé aan de ventilatieopeningen. Condens heb je wel of heb je niet. Veel of weinig condens bestaat niet.’