De Fjällräven Keb Dome 3 is een tot in detail prachtig uitgedachte zelfdragende vierseizoenen koepeltent voor drie personen. Ik heb er een maand mee kunnen testen in Nederland maar vooral in de Alpen. Benieuwd wat ik er van vind? Lees vooral verder!
Gewicht
Een lichtgewicht is het niet. De koepel weegt volgens de Zweden in totaal 4790 gr. Op de weegschaal weegt ik iets meer: 5320 gram. Dat gewicht is vervolgens mooi opgedeeld in een binnentent 1229 gram, een buitentent 2427 gram, 3 boogstokken 1164 gram, een zak met haringen (18 stuks) van 321 gram en tot slot de pakzak van 207 gram. Voor de Fjällräven Keb Dome 3 is ook nog een footprint te koop (€ 124,95) en die weegt 600 gram (opgave Fjällräven).
Pakzak
Bij een dergelijke tent verwacht je ook een goede pakzak en dat is hier het geval. Hij is ruim zodat je nooit moeite hoeft te doen de tent in zijn zak te krijgen. Dankzij twee compressiebanden kan je de zak goed kleiner maken. De opening is bovendien voorzien van een slurf; handig als je eens wat extra’s in de zak moet stoppen. In de pakzak zitten ook een reparatie stok, een hulsje, doek en gaas reparatie doek, een tube seamseal en een watervaste handleiding!
Fjällräven Keb Dome 3: Materialen
Het gewicht van bijna 5,5 kg komt natuurlijk ergens vandaan en dat heeft alles met degelijkheid te maken. Fjällräven kiest voor de Keb Dome 3 nou eens niet voor ultra-dun en daardoor lichtgewicht doek.
De buitentent is gemaakt van oerdegelijk 40D polyamide ripstop. 40D staat voor de doekdikte (D=Denier). In de wereld van lichtgewicht tenten is een doek van 15-20 Denier de trend. Ripstop betekent dat als er een klein gaatje of scheurtje in het doek komt, het doek niet verder door kan scheuren. Om het doek waterdicht te maken is het aan de binnen- en buitenzijde voorzien van een siliconencoating. De naden zijn dan ook niet getaped, want dat kan bij siliconendoek niet*.
De binnentent is gemaakt van het dunnere 30D ripstop polyamide en uiteraard niet waterdicht maar wel waterafstotend. Handig voor eventuele condens druppeltjes die af en toe van de buitentent af kunnen vallen. Het gebruikte anti-muggen gaasdoek is 20D polyester. Het grondzeil is van dik 70D polyamide met een polyurethaan coating die hem waterdicht maakt.
De stokken komen bij de Koreaanse topstokken fabrikant DAC vandaan. In het geval van de Fjällräven Keb Dome 3 zijn het stokken met een diameter van 10 mm. De stokken zijn alle drie gelijk in lengte waarmee een kleurcodering overbodig is.
Ook voor de haringen kiest Fjällräven voor DAC. Er worden 18 haringen bijgeleverd en dat is voldoende om de tent op te zetten en de scheerlijnen allemaal te benutten.
Opzetten
Het opzetten van de Fjällräven Keb Dome 3 is eenvoudig en kost je tussen de 5 en 15 minuten afhankelijk van hoe je hem op zet. In de meeste gevallen zit de binnentent al in de buitentent geknoopt. Dan is het een kwestie van de koepeltent uitleggen, de stokken uitvouwen en door de stoksleuven steken. Bij dat uitleggen moet je rekening houden met de touwtjes die onder tent doorlopen en die alle hoeken met elkaar verbinden waardoor de tent meteen mooi staat. Steek je de stokken er per ongeluk onderdoor dan krijg je de tent niet overeind. Bij het opbreken is netjes inpakken ook belangrijk want de scheerlijnen hebben nogal de neiging in elkaar geknoopt te raken. Net inpakken is sneller opzetten.
Stoksleuven
Met de stoksleuven hebben de Zweden iets slims gedaan: ze lopen niet in een stuk door van de ene naar de andere zijde van de tent; in de nok mist als het ware een deel. Bij het opzetten ontstaat er hierdoor veel minder spanning bij het doorschuiven en de tent staat in principe makkelijker en sneller. Enige gewenning vergt het wel. Goed is dat boven in de nok de tegenover elkaar liggende stoksleuven gecodeerd zijn zodat je nooit de stok in de verkeerde sleuf verder laat gaan.
De stoksleuven hebben overigens één ingang, aan de andere kant zijn ze dicht gesloten. Aan de open zijde zitten goede spanners om de stok te fixeren die dankzij extra trekkoortjes ook met winterhandschoenen goed te gebruiken zijn. Bijzonder is dat de stoksleuven extra ruim zijn zodat je twee stokken – de accessoires Dome 3 pole set € 214,95 – – in de sleuven kan stoppen. Hierdoor wordt de tent extra sneeuwbestendig. Om het dakje en ventilatieopeningen af te dekken, heeft de dome een soort keppeltje (petje).
Vrijstaand
De Fjällräven Keb Dome 3 is een vrijstaande koepeltent. Dit betekent dat de tent met de stokken staat. Er zijn geen haringen of scheerlijnen nodig om hem overeind te houden. Het slimme hiervan is dat je hem nu kan oppakken en verplaatsen om dat juiste rechte plekje voor een goede nachtrust te vinden. Bij weinig wind blijft de Fjällräven Keb Dome 3 ook zonder haringen op zijn plek zodra je er wat gewicht in ligt. Vastzetten met een paar haringen is ook zo gebeurd. Die haringen zijn overigens lekker lang en breed waardoor ze veel houdkracht hebben.
Geknoopte binnentent
Af fabriek zit de binnentent in de buitentent geknoopt en dan gaat opzetten snel. Mocht je nou bij nat weer moeten opbreken dan is het handig eerst je spullen in te pakken en dan – beschermd door de buitentent – de binnentent eruit te knopen. Zo kan je deze zo droog mogelijk in pakken. Het enige dat je dan echt nat meeneemt is de buitentent. Dit scheelt gewicht (geen natte binnentent) en later droogtijd. En… een natte binnentent is kouder omdat deze bij het drogen warmte onttrekt aan de omgeving. Dus zeker met koud nat weer is het aan te raden de binnentent droog in te pakken. De langere opzet tijd van ca 15 minuten krijg je als je de binnentent nog in de buitentent moet knopen.
Leefruimte
De binnentent is 177 cm breed en 224 cm lang. Dat is prima voor drie volwassen en meer dan riant voor twee of ouders met een kind. Met een nokhoogte van 114 cm kunnen ook lange mensen behoorlijk goed rechtop zitten. In de nok vind je een gearloft (plafond van gaas) waar je een paar natte sokken op kan drogen of waar je een hoofdlampje als verlichting kan neerleggen. De binnentent heeft 4 zakken. Beide deuren aan de langszijde zijn dubbel uitgevoerd: een dichte deur en een gaasdeur.
Luifels
Omdat een koepel symmetrisch is, heeft de Fjällräven Keb Dome 3 twee identieke luifels. De luifels zijn 84 cm diep en bieden voldoende plek voor een grote rugzak of een set fietstassen. Ook heb je altijd een van wind beschutte plek om te koken. De luifels steken voldoende over de ingang van de binnentent om inregenen te voorkomen als je in en uit de tent kruip. Ook kan je de deur half dichtritsen voor nog meer beschutting.
Muskietendeur
Elke luifel heeft een deur die ook nog eens is uitgevoerd met een muskietendeur. Het mooie aan deze laatste is dat ze echt apart zijn en niet een gaasdeel in de deur zelf. Hierdoor sluit het gaas helemaal aan tot op de grond en kan je met warm weer wel volledig doorluchten zonder te veel kans op muggen. Super is ook dat beide – zowel de gaasdeur als de dichte deur – elk hun eigen systeempje hebben om ze weg te rollen. Vaak wordt hier een lusje gebruikt en dat is in de praktijk toch onhandig.
Weersbestendig
De Fjällräven Keb Dome 3 is een echte vierseizoenentent. Je ziet het vooral aan het buitendoek dat helemaal tot op de grond door loopt. Daarmee zit je hoe hard het ook waait altijd beschut tegen alles wat moeder natuur naar je toe gooit. Mooi is ook dat de onderste 15 centimeter gemaakt is van een dikker (70D) en daarmee slijtvaster doek.
Ik heb de tent kunnen testen bij behoorlijk miserabel weer in de Alpen met veel regen en wind en de Fjällräven Keb Dome 3 staat zijn mannetje. Hij is waterdicht gebleken; ook op de naden. Mocht er eens een stiknaadje doorlekken dan kan je met de meegeleverde Seamseal aan de gang. De vele Dyneema (3mm/200 kg) scheerlijnen die allemaal dubbel zijn uitgevoerd – een scheerlijn met twee vaste punten op de tent – maken de tent super windvast. Het feit dat het een koepel is helpt natuurlijk ook. De scheerlijnen zijn reflecterend; handig als je na het plassen ’s nachts je tent weer zoekt. Overigens zitten er ook in het ‘keppeltje’ van de nok twee reflectie-biezen alleen zitten die nou net niet boven de ingang en dat is raar; als je in het donker de ingang zoekt zouden die daarboven moeten zitten. Een klein missertje wat mij betreft.
De kuiphoogte van het grondzeil van de binnentent is met 12 centimeter hoogte ook slechtweerbestendig en zo wordt een mini-overstroming van je tentplek geen drama. Het grondzeil is in de praktijk waterdicht gebleken. Opvallend aan het doek van de Fjällräven Keb Dome 3 is dat het bij temperatuurswisselingen of nat versus droog nauwelijks rekt of krimpt. Het fijne daarvan is weer dat je het niet of nauwelijks hoeft na te spannen als de tent eenmaal staat.
Ventilatie
De Keb heeft veel gaas en ventilatieopening in de nok van de tent en aan de beide korte einden van de binnen- en buitentent. Jammer is dat de ventilatieopeningen in de nok vanuit de binnentent niet te bedienen zijn. De openingen aan de zijkanten kan je bij sneeuw ook gebruiken als luik om van binnenuit met een pannetjes sneeuw te scheppen.
Het idee van ventilatie hoog en laag is dat er een soort schoorsteen effect ontstaat. Doorgaans klopt het maar vooral bij warmere dagen met koude nachten heeft de Keb toch aardig last van condens aan de binnenzijde. Is dit erg? Nee, eigenlijk niet omdat het wel hoort bij lichtgewicht vierseizoenen tenten. Ik heb de Fjällräven Keb Dome 3 getest zonder footprint en dat maakt doorgaans ook nog wat uit omdat je met footprint geen condensatie hebt van bijvoorbeeld ademend gras. Kortom: de Fjällräven Keb Dome 3 is vooral een tent voor gebieden met minder weer. Een tent voor in de tropen zoals Fjäll op de website schrijft… ik denk het niet.
Accessoires
En terwijl ik dat schrijf…. De binnentent die standaard bij de Keb Dome 3 geleverd wordt kan je met wat geklooi ook zelfstandig gebruiken. Handig bij droog warm weer. Echter heeft Fjällräven voor de Keb Dome 3 ook een echte losse warm weer anti-muggen binnentent in het accessoirespakket. Deze Dome 3 Mesh Innertent kan je gebruiken met de stokken en de haringen van de Keb en zo krijg je dus een echte tropentent. De prijs bedraagt € 254,95 en dat is best stevig. In de tropen zou ik kiezen voor een hangmat en tarp.
Conclusie
Ik geloof niet dat ik ooit meer woorden aan een tent heb gewijd. De Fjällräven Keb Dome 3 is dan ook een dijk van een koepeltent. De tent is prachtig tot in detail: de extra lusjes voor handschoenen, de iets dikkere beschermrand daar waar het doek de grond raak, de opengewerkte stoksleuven met kleurcodering… De Keb is makkelijk op te zetten, biedt veel comfort, is veelzijdig, ruim voor drie, bijzonder windvast en door zijn koepelvorm en stevige 10 mm stokken is een pak sneeuw geen probleem. De Fjällräven Keb Dome 3 is een echte vierseizoenen tent, maar presteert vooral bij mindere weeromstandigheden. De reflectiebiezen net niet boven de ingang plaatsen vind ik een misser. De prijs van de Fjällräven Keb Dome 3 bedraagt € 1099,95 en hoe gek het ook klinkt: daarvoor krijg je veel waar voor je geld en een beoordeling van 9.2 van de 10 punten.
Info www.fjallraven.nl