Het Rab Alpha Flux Jacket is licht van gewicht, klein in te pakken en heeft een erg hoog knuffelgehalte. Je kan hem dragen als buitenlaag van voor- tot najaar en als isolerende tussenlaag in de winter. Ik test hier de heren versie, maar er is ook een dames variant. Lees de review en bekijk de video!
Polartec Alpha
Het Rab Alpha Flux Jacket bestaat uit verschillende materialen en lagen en dat verdient wat uitleg. De rode panelen van het jack bestaan uit een buitenlaag van 100% polyester met daarachter de isolerende laag. Deze isolatielaag is gemaakt van Polartec Alpha. Polartec Alpha is een fleece-achtig materiaal van 100% polyester. De kern is een weefsel van heel open vezels. Door deze open structuur is Polartec Alpha in staat veel warme lucht vast te houden en daardoor dus te isoleren. Maar met die vezels is ook nog iets bijzonders aan de hand: ze zijn hydrofoob.
Hydrofoob
Hydrofobe vezels hebben als eigenschap dat ze zelf niet of nauwelijks vocht houden. Ik heb er een paar testen mee uitgevoerd en daarvoor verwijs ik het best naar de video. Bij het testen heb ik Polartec Alpha vergeleken met dun katoen en met dik handdoeken katoen (dezelfde maat uiteraard) en die je dat Polertec Alpha slechts 63% gewicht toename heeft terwijl het dunne t-shirt en de handdoek een gewichtstoename van 240% lieten zien. Minder nat betekent een snellere droogtijd. En je hebt minder energie nodig om dat beetje nat weer droog te stoken en daarmee spaar je energie die je wel kan gebruiken voor je activiteit oom warm te blijven. Polartec beweert dat het materiaal zelfs harder gaat werken naarmate de inspanning groter wordt. Hoe dat kan? Geen idee!
Thermic-lux
Zoals gezegd is niet het gehele jack van Polartec Alpha gemaakt. De paarsachtige panelen zijn gemaakt van een dun super stretchy ‘Thermic-lux’ fleece materiaal. Een materiaal dat bestaat uit 94% polyamide en 6% elastan. Dat laatste materiaal is elastisch en dat bevordert de bewegingsvrijheid. Het complete jack is behandeld met Polygiene Stay Fresh om lichaamsgeurtjes tegen te gaan. En begint het toch te ruiken: wassen op 40 graden in de wasmachine en op 1 bolletje in de wasdroger mag.
Strakke pasvorm
De pasvorm is sportief strak waardoor ik geen last heb gehad van flubberende stukken stof. Iets wat ik – als je een fleece bijvoorbeeld als tussenlaag onder een hardshell draagt – echt vreselijk irritant vind. Het achterpand is langer dan het voorpand. Sterker nog het achterpand valt niet alleen over de onderrug maar bedenkt ook nog een stuk van de bovenbil. En dat vind ik nou lekker omdat je zo bij het veters strikken nooit een koude rug krijgt. Veel fleecejacks hebben rond de heupen nog een verstelbaar elastiek zitten. Het Rab Alpha Flux Jacket heeft dit niet nodig: het materiaal is zo stretchy dat jack toch wel afsluit.
Manchetten met duimgaten
Ook de mouwen van het Rab Alpha Flux Jacket zijn relatief lang en zijn voorzien van gaten waar je de duim doorheen kan steken. Opnieuw een pluspunt omdat je zo bijvoorbeeld bij het helemaal uitstrekken op een via ferrata nooit blote onderarmen krijgt. Daarnaast helpen die manchetten met duimgaten ook nog eens je handen (deels) warm te houden.
Kraag en capuchon
De kraag van het Rab Alpha Flux Jacket is hoog en sluit super af. De rits heeft een zippergarage waardoor je hem niet tegen de keel voelt. Met de capuchon naar beneden heb je rond de nek wel aardig wat stof en daar moet je van houden. Als je nog een andere jas over het Rab Alpha Flux Jacket draagt kan dit je parten spelen.
De capuchon zelf is erg prettig bij kouder weer. Hoewel hij geen stelmogelijkheden heeft, sluit hij toch rondom goed af. Vooral rondom het achterhoofd sluit hij mooi aan en dat is prettig als je er een helm overheen draagt. De capuchon en kraag beperken de bewegingsvrijheid niet. Dat de capuchon geen klep heeft, stoorde me niet. Een klep past ook – gek genoeg – niet echt passen bij het karakter van het jack.
YKK-ritsen
Het jack heeft ritsen van rits-gigant YKK: een bij de voorsluiting en twee op de zakken. De rits voor kan gesloten niet aan de onderzijde geopend worden. Hij heeft wel een goed trekkoord zodat hij ook met koude handen of handschoenen goed te bedienen is. Achter de voorrits zit een tochtstrip die ook voorkomt dat de rits per ongeluk in de stof vastloopt. De ritsen lopen allemaal soepel.
Zakken
De twee zakken zijn van riante afmetingen en een Iphone 8 Plus past er prima in evenals een topografische kaart. De zakken zitten op precies de goede plek: ook met een rugzak zijn ze goed bereikbaar en kan je je handen lekker in de zakken stoppen om ze op te warmen.
De praktijk
Het Rab Alpha Flux Jacket voelt vanbinnen aan als de buik van een kitten: vreselijk zacht en knuffelbaar. Ondanks zijn strakke pasvorm heb ik veel bewegingsvrijheid. Sommige fleecen zijn zo dik dat ze weerstand geven bij het dragen. Ook draagt het Rab Alpha Flux Jacket lekker onder een hardshell of als extra laag onder een donsjas – zoals het hier geteste Rab Microlight Alpine Jacket – voor de echte koukleumen.
Het Rab Alpha Flux Jacket heeft een hoog ademend vermogen. Dat blijkt als ik tijdens zware inspanning toch niet heel erg nat word. Het is dan ook van belang dat de laag die je eronder draagt geen vocht vasthoudt. Katoen is een no-go! Ook valt me op dat Polartec Alpha nauwelijks vocht vasthoudt. De Polygiene ant-geur behandeling werkt voor zover ik dat kan beoordelen: na vier weken intensief dragen durf ik nog steeds een volle bioscoop in!
Wind vrij spel
Dat hoge ademende vermogen heeft ook een andere eigenschap: wind heeft vrij spel. Je moet dus niet denken dat het Rab Alpha Flux Jacket ook maar enigszins op een softshell – meer over softshells hier – of een windblocker lijkt. Onderweg is het dus met kouder winderig weer belangrijk dat je nog een laag meeneemt die de wind tegen kan houden. Anders krijg je het bij een stop echt snel koud. Die laag heb je ook bij regen nodig, want het Rab Alpha Flux Jacket is verre van waterbestendig. Tijdens het testen valt op dat het Polartec Alpha materiaal wel gevoelig is voor takjes, doorns en andere hakige haakjes. Ik had al snel een paar loshangende lusjes. Geen jack dus om mee door dicht struikgewas te stoeien.
Conclusie
Het Rab Alpha Flux Jacket is sinds het begin van de test mijn tweede huisje geworden. Het draagcomfort is super en de zakken zijn bruikbaar in combinatie met een rugzak. Polartec Alpha is warm, heeft een super ademend vermogen en blijft dankzij Polygiene geurloos. Het jack is licht van gewicht en compact in te pakken. Wel is het weefsel wat gevoelig voor takjes en doorns. Het jack is niet winddicht en ook niet waterafstotend. Neem dus voor de rustmomenten onderweg een extra buitenste laag mee. Het Rab Alpha Flux Jacket vind ik wel zo goed dat het in een buitensportuitrusting niet zou mogen ontbreken: 9.2 punten van de 10!
Informatie: www.rab.equipment.uk