De Helinox Chair One is sinds 2013 op de markt. Ik mocht toen een van de eerste exemplaren testen. Inmiddels heb ik er vier en toch heb ik er gek genoeg nog geen woord over geschreven op mijn site. En dat voor een stoeltje waar ik lyrisch over ben. Tijd om dat recht te zetten!
Awards
Toen Helinox in 2013 de Helinox Chair One op Outdoor2014 (het loopt altijd een jaar voor) in het Duitse Friedrichshafen aan het publiek voorstelde, waren de reacties unaniem positief. Helinox deed met de Chair One iets bijzonders, iets heel erg innovatiefs. Dat innovatieve werd met een reeks awards beloond. En ook ik gaf mijn stem om de Helinox Chair One een Op Pad Award te geven. Dat die Chair One iets bijzonders was, zagen ook andere merken en al heel snel waren er kopieën op de markt. Maar zoals het vaak gaat met kopieën: het origineel blijft vaak beter. Dat is met de Helinox Chair One niet anders. Goed waarom ben ik zo gek op dit stoeltje?
Buizen en elastiek
Helinox – eigenlijk de Koreaanse firma DAC, daarover verderop meer – heeft het voor elkaar gekregen iets wat in principe groot en zwaar is, klein en licht te maken. En dat heeft alles te maken met de gebruikte materialen en een vernieuwende kijk op design en constructie. Het onderstel van de Helinox Chair One is gemaakt van aluminium buizen die door middel van elastiek bij elkaar gehouden worden. Je kent het waarschijnlijk wel van tentstokken. Dan zijn er nog twee kunststof koppelstukken die al die buizen op de juiste manier bij elkaar brengen en je hebt het onderstel. Wat rest is een stukje doek in de juiste vorm dat de zitting en de rugleuning vormt.
In elkaar zetten: schudden
Het in elkaar zetten van de Helinox Chair One kan bijna niet simpeler. Haal het onderstel uit de stevige foedraal, schud een paar keer met de buizen en het onderstel zet zichzelf – dankzij het elastiek – als het ware zelf in elkaar. Daarna moet je zelf nog wel wat moeite doen om de zitting te plaatsen maar ook dat is niet echt een klus. Goed, dit is dus de eerste reden waarom ik zo gek ben op de Helinox Chair One.
Maten en gewichten
De tweede reden zijn de pakmaat en het gewicht. Opgevouwen meet hij 35 x 10 x 12 cm en weegt een kleine 940 gram in totaal. Zonder foedraal kan je het gewicht nog wat omlaag brengen naar 850 gram. Dankzij deze bescheiden maten is de Helinox Chair One prima geschikt om achter op de fiets mee te nemen of natuurlijk tijdens een motor- of autovakantie. Of je dit gewicht ook mee wilt zeulen in je rugzak waag ik te betwijfelen. Echter… sinds de Helinox Chair One zijn er ook nog lichtere en compactere Helinox stoeltjes bij gekomen. Kijk hier maar eens: Helinox Chair Zero en Helinox Ground Chair.
Zitcomfort
De derde en natuurlijk belangrijkste reden waarom ik er zo gek op dit stoeltje ben is het zitcomfort. De Helinox Chair Ones die ik heb zijn allemaal in de standaard maat. Uitgevouwen meten ze 65 cm hoog bij de rug, 52 cm breed en 50 cm diep. De zithoogte bedraagt 35 cm. De Helinox Chair One heeft een heerlijke luie, diep in het stoeltje wegzakkende zit. Het is nog rechtop genoeg om met een laptop op schoot dit soort reviews te tikken, maar achterover genoeg om met de handen achter het hoofd met een wijntje van de ondergaande zo te genieten. Het gaas zorgt voor lekkere ventilatie, maar heeft ook een nadeel. Muggen zijn fantastisch in staat het gaas te vinden en je lekker door je T-shirt heen in de rug te steken. Scandinavië-gangers zijn dus gewaarschuwd.
Nog een opmerking over de standaard maat. Ik ben met mijn 169 cm en 63 kg gemaakt voor dit stoeltje. Ben je wat groter dan moet je misschien uitwijken naar de Helinox Chair One in de L of XL variant. Dat is een kwestie van proefzitten in de winkel. De belastbaarheid van de alle drie de varianten is overigens een indrukwekkende 145 kg.
Helinox Chair One materialen
Dat de Helinox Chair One zoveel gewicht kan dragen zegt iets uit de gebruikte materialen. Centraal in het ontwerp zijn de koppelstukken die de stokken bij elkaar houden. Dit onderdeel is gemaakt van een nylon. Over de specificatie van het doek en de mesh panelen zegt Helinox niets. Ik ga er van uit dat het een degelijk kwaliteit Cordura stof is.
Over Helinox en stokken
Ik noemde in het begin van deze review de naam DAC al. Het Koreaanse DAC is een van de bekendste fabrikanten van tentstokken. Merken als Hilleberg, Nigor, Helsport en Nordisk maken ondermeer gebruik van DAC stokken. Helinox is een dochtermerk van DAC. De stokken die Helinox voor de Chair One gebruikt zijn gewoon aluminium tentstokken van DAC en wel het TH72M type. De stokken zijn geanodiseerd om ze tegen corrosie te beschermen. DAC en dus Helinox gaan er prat op dat het anodiseringsproces van de stokken groen is; het ‘Green Anodising’ proces. Anodiseren is een behoorlijk milieu belastend proces, maar DAC maakt bij het anodiseren geen gebruik van salpeter en fosfor houdende zuren. Ook wordt het water dat bij het anodiseren wordt gebruikt gerecycled.
Duurzaam in de praktijk
Leuk die aandacht voor duurzaamheid, maar een product is in mijn ogen pas echt duurzaam als het heel blijft. En dat is bij de Helinox Chair One het geval. Zoals ik al zei: ik heb er vier in gebruik sinds 2013. De stoeltjes gaan altijd mee en als ze konden spreken zaten daar mooie verhalen bij. Ook worden ze thuis ingezet als we veel bezoek hebben of lekker in de tuin willen zitten.
Alle vier zijn ze nog heel. Eentje heeft wat lichte slijtagesporen op een van de stokhouders aan de rugleuningkant van het doek. En… bij een ben ik een pootdopje kwijtgeraakt nadat ik het stoeltje een keer op een stuk kleigrond heb neergezet. Maar onderdelen zijn los te koop. Oh ja, een ding vergeet ik bijna; ik schreef al dat de stoeltjes licht zijn. Eentje heeft zijn einde deels gevonden in het kampvuur toen de wind haar erin blies. Het gaas smelt dan heel snel weg. Maar ook hier geldt: doekjes zijn los te bestellen.
Conclusie
De Helinox Chair One is wat mij betreft een onovertroffen designklassieker en is qua design de outdoor variant van de Eames Lounge Chair van Charles & Ray Eames uit 1956. De Chair One is licht, compact, eenvoudig in elkaar te zetten en supercomfortabel. En… ook nog eens duurzaam in alle opzichten. Een andere vergelijking die op gaat met de Eames stoel is de prijs. De Helinox Chair One kost € 99,95 en is daarmee redelijk prijzig binnen het kampeerstoelensegment. Toch mag dat de pret niet drukken: met een 9.9 nagenoeg een 10!
Informatie www.helinox.com
Lees ook: Review Helinox Table One