- Prijs: € 274,95
- Gewicht: 585 gram men/515 gram lady
- Maten: Men 6.5 tot UK 13.5/ Lady UK 4 tot UK 8.5
De Tecnica Forge S GTX is een middelhoge wandelschoen en geschikt voor alledaagse wandelingen tot tochten in het middengebergte met een stevige rugzak. Het bijzondere aan de schoen is dat hij geen tong heeft zoals we die normaal in schoenen zien en dat de pasvorm helemaal aan je voeten aangepast kan worden. Dat doet Tecnica door gebruik te maken van een ‘oventje’. Maar laat ik bij het begin van elke schoen beginnen: de leest.
Pasvorm
De pasvorm van een schoen wordt bepaald door de leest, zeg maar de mal waarom heen een schoen wordt gemaakt. Als schoenenfabrikant kan je ervoor kiezen om een heel algemene leest te maken waar iedere voet wel soort van in past. Bij bergschoenen zie je dit niet heel vaak en hebben merken een hele eigen pasvorm. Tecnica is naar eigen zeggen nog een stapje verder gegaan. Ze hebben een nieuwe leest ontworpen met een hogere voetboog (die holte onder je voet) en een veel rondere hak. Een best specifieke pasvorm dus en om die pasvorm toch voor veel meer voeten geschikt te maken hebben ze schoenen voorzien van een thermoplastisch materiaal.
Thermoplastisch materiaal
Thermoplastisch materiaal is een materiaal dat reageert op temperatuur. In dit geval wordt het soepel als het warm wordt en stugger als het afkoelt. Zo kan je dus een schoen vormen naar de vorm van een voet. Alle oranje gedeeltes in de schoen zijn voorzien van dit materiaal en ook de binnenzooltjes zijn thermisch vervormbaar. Bij skischoenen en heupgordels van sommige rugzakken wordt dit vervormen onder warmte al langer gedaan. En hard is niet hard in de zin van hard plastic. Doordat de ingenieurs van Tecnica dat thermoplastische materiaal wilden gebruiken moest ook het bovenwerk van de schoen worden aangepast. En dat had gevolgen voor de tongconstructie.
Vaste tong
Normaal is een tong een ’los’ onderdeel in de schoen die je naar voren kan uitklappen. Dit laatste is er vooral voor om de instap te vergemakkelijken. Het nadeel van een tong is echter dat hij nogal eens scheef kan gaan zitten tijdens het lopen. Dat is precies de reden dat een tong vaak voorzien is van een haakje. Daarmee kan je hem mooi midden in de schoen houden. Bij de Tecnica Forge S GTX is de tong niet los; althans niet helemaal. Slechts de buitenzijde is los gemaakt voor het aantrekken. Aan de binnenzijde is de schacht dus een geheel waardoor hier thermoplastisch materiaal geplaatst kon worden. Bijkomend voordeel: de tong kan nooit scheef zakken.
‘Oventje’
Voor ‘mijn’ testschoenen heb ik een afspraak met Bas van Tecnica importeur TCK Sports Group op hun kantoor in Leusden, want daar staat een ‘oventje’ om de schoenen in te bakken. Officieel heet dit het C.A.S systeem: Custom Adaptive Shape. Normaal gesproken doe je dit natuurlijk bij een Tecnica dealer die zo’n ‘oventje’ heeft staan. Nu is het lang niet zo dat iedere Tecnica Forge S GTX in de oven moet; de schoenen zijn natuurlijk zo ontworpen dat ze eigenlijk standaard uit de doos al lekker zitten. Ook bij mij is dit eigenlijk wel het geval, maar om de proef op de som te nemen doorloop ik wel het hele proces.
Bloeddrukmeter
De eerste stap is natuurlijk de juiste maat bepalen. Daarna gaan de binnenzooltjes uit de schoenen en die gaan in een soort veredeld tosti-ijzer. Daar worden de zooltjes warm gemaakt (80 graden) en eenmaal op temperatuur gaan ze in een sok en gaat die sok aan mijn voeten. En die voeten gaan vervolgens in twee opblaasbare zakken. Vergelijk die zakken met een bloeddrukmeter. Door druk in de zakken te pompen worden de zooltjes in de vorm van mijn voeten gemaakt. Terwijl dit allemaal gebeurt, worden ook de schoenen op temperatuur gebracht.
Tecnica Forge S GTX afbakken
Na een paar minuten zijn de zooltjes in vorm en afgekoeld en worden de schoenen er bij gehaald Nu herhaalt het proces zich. De afgekoelde zooltjes gaan in de schoenen, mijn voeten gaan in de warme schoenen en Bas vetert de veters comfortabel strak. Daarna verdwijnen mijn voeten met schoenen opnieuw in de zak die op druk wordt gebracht waarbij het thermoplastische materiaal zich naar mijn voeten zet. Na een paar minuten zijn ook de schoenen klaar en zitten de Tecnica Forge S GTX letterlijk als gegoten. Ok, op maat gesmeed. Voor zover het afbakproces.
Materialen en Gore-Tex
Het bovenwerk van de Tecnica Forge S GTX is geheel gemaakt van lichtgewicht kunststof materialen. Het gewicht van 586,8 op mijn weegschaal (Tecnica geeft 585 gram op) past daar keurig bij. Het bovenwerk is van stretch met daarop TPU-panelen. Deze TPU (Thermoplastisch Polyurethaan) beschermt de slijtgevoelige plekken rond de enkels, hiel en schacht en zorgt ook nog eens voor wat stevigheid. De TPU plekken komen in kleur overeen met de plekken waar het thermoplastische materiaal zit. De veterogen op de wreef zijn nylon lussen en op de schacht zitten metalen haken. Nylon ogen zijn in de praktijk net zo duurzaam gebleken als metalen ogen, maar dit terzijde. Om de schoenen waterdicht en ademend te maken is de Tecnica Forge S GTX voorzien van een Gore-Tex membraan.
Constructie
Ik noemde al de TPU stukken die voor bescherming en stevigheid zorgen, maar ook voor de rest zitten de Tecnica Forge S GTX goed in elkaar. De neus heeft rondom veel bescherming en ook de hak is wat dat betreft zwaar uitgevoerd. Voor de zoolconstructie geldt hetzelfde. De zool heeft een mooie banaanvorm waardoor hij makkelijk aanlandt (tenen op de grond) en afwikkelt (de hak). Verder heeft de zool zijn buigpunt mooi onder de voorvoet liggen. Dit alles komt het loopcomfort te goede. De hiel – en dat kan ook niet anders – wordt uitstekend gefixeerd waardoor je achterin niet gaat schuiven. Dat minimaliseert de kans op blaren. De verbinding tussen voorvoet en hak – de cambreur – is buitengewoon solide. Kortom: technisch zit de schoen prachtig in elkaar.
Vibram Forge zool
De loopzool onder de Tecnica Forge S GTX komt bij Vibram vandaan en is speciaal voor de Tecnica gemaakt en dat verklaart de naam: Vibram Forge. De loopzool is gemaakt met Vibrams Megagrip compound. Tussen loopzool en schoen zit een EVA-demper die schokken moet absorberen.
Aantrekken
De schoenen aantrekken gaat redelijk gemakkelijk. De bijzondere tongconstructie en het feit dat de schoen redelijk stug is, maken wel dat je de schacht goed open moet houden. Achterop zit een treklus en deze bewijst goede diensten. Een groot voordeel van de semi-vaste tong merk je ook snel: je hoeft geen enkele moeite te doen om de tong recht te zetten. Dicht veteren gaat eenvoudig, al vind ik de veter zelf aan de te dunne kant. Dun zegt niets over de sterkte, wel over hoe prettig mijn vingers de veters vinden bij het aantrekken. De lengte vind ik ronduit onhandig. Ik moet dubbele strikken leggen om niet hele grote lussen naast mijn schoenen te hebben hangen. Na publicatie van dit verhaal knip ik ze waarschijnlijk af en brand de uiteinden netjes dicht.
De praktijk
De Tecnica Forge S GTX zitten heel erg prettig. Dat vond ik al uit de doos zonder het op maat maken, maar met… het wordt alleen maar beter. Mijn enkelbotjes vallen keurig in het thermoplastische materiaal en voor de hiel geldt hetzelfde. Met de vetering op de juiste spanning wordt ook de voorvoet comfortabel ingeklemd. De tong is aan de binnenzijde lekker stevig maar zacht gepolsterd. Prima. De demping van de zool is redelijk hard en dat vind ik lekker omdat het een heel zeker gevoel geeft. Maar loop je liever op Nike Air…. Dan zijn de Tecnica Forge S GTX niet voor jou.
Solide
De schoenen zijn zo stevig dat ze een uitstekend platform zijn voor het lopen in het middengebergte over lastige paadjes met een rugzak van zo’n 15 kg. Ook klimmen is geen probleem. De punt van de zool past prima op kleine stukjes rots en ik kan de neus prima tussen een paar rotsen wrikken zonder mijn tenen te beknellen. Ook door de zool voel je steentjes of rotspunten niet. De zool geeft veel grip op natte en droge ondergronden. Wel is het profiel nogal gevoelig voor modder; het blijft er makkelijk in zitten. Steentjes – het zijn tenslotte bergschoenen – dan weer niet. De schoenen zijn in de praktijk waterdicht gebleken. De ademende werking van het Gore-Tex is met kouder weer – zeg onder de 15 graden – gewoon goed. Bij iets warmer weer heb ik wel last gehad van zweetvoeten. Dat zal voor deel komen doordat de buitenzijde behoorlijk wordt afgedekt door – weliswaar geperforeerd – TPU en beschermingsranden. Na drie maanden gebruik is er van echte slijtage nog geen sprake.
Conclusie
De Tecnica Forge S GTX hebben een heerlijke pasvorm die past bij mijn voeten. Dankzij het thermoplastische materiaal en het ‘op maat ‘ maken werd dit alleen maar beter. De bijzondere tong bevalt. De schoenen lopen stevig maar comfortabel. Ze zijn een solide platform voor het lopen in het middengebergte over lastige paadjes met een rugzak van zo’n 15 kg. De zool biedt veel grip op nat en droog. Steentjes blijven er niet in zitten, modder wel. De veters vind ik te dun en te lang. Ze zijn waterdicht en met warmer weer had ik iets last van zweetvoeten. Het gewicht is netjes. De prijs van € 274,75 vind ik terecht gezien het maatwerk. De Tecnica Forge S GTX krijgen van mij een uitstekende 9.0.
Informatie: https://www.tecnicasports.com/forge
Nawoord: Onlangs werd me door een van mijn volgers gevraag of ik wist waar de schoen gemaakt werd. In Italië natuurlijk! Nee dus. Hoe trots de Italianen ook zijn op hun schoenmakers verleden de Tecnica wordt gemaakt in… Vietnam. Het doet niets af aan de schoen en mijn beoordeling, maar als behoort tot de mensen die Europees willen kopen…