De Tentipi Olivin 2 CP is de kleinste katoen / polyester tipi van Tentipi, maar is hij net zo goed als zijn grotere broers en zussen? Bekijk de video!
- Gewicht 5796,9 grams
- Pakmaat 28 cm x 49 cm
- Prijs € 699,00
De onderstaande tekst is een door google vertaalde tekst. Ik maak tegenwoordig de reviews in het Engels en het ontbreekt me aan tijd om een hele nieuwe Nederlandse tekst te schrijven. Daarvoor gaarne begrip.
Ik kan er niets aan doen, maar ik ben dol op tipi’s. Tipi’s zijn meestal gemakkelijk op te zetten, ze zijn stevig, ze zijn ruim, ze hebben een ongeëvenaarde verhouding tussen ruimte en gewicht, met het katoen / polyester ademen ze, maar ze zijn nog steeds waterdicht en ik kan mijn kachel erin zetten en er een mooie vuur als het kouder is. Dit maakt kamperen leuk. Grote tijd! Ik zeg het nog een keer: ik ben dol op tipi’s. En in deze recensie moet u zich hiervan bewust zijn.
Maat, gewicht en materialen
De Tentipi Olivin 2 CP is de kleinste katoenen / polyester tipi binnen het merk Tentipi. Maar de 2 CP heeft twee broers of zussen: de Tentipi Olivin 2 Combi Light en de Olivin 2 Light. Om eerlijk te zijn: beide zijn hetzelfde maar de eerste is met de meegeleverde binnentent en de laatste is zonder. Beiden zijn gemaakt van een ripstop polyamide met aan beide zijden een siliconen coating. Ik heb ook een volledige recensie over deze tent gedaan, dus als je geïnteresseerd bent, volg dan de link. Het grootste verschil tussen de 2 CP en de Light versies is de vliegstof en dus het gewicht.
Op mijn precieze schaal weeg ik de Tentipi Olivin 2 CP op 5796,9 gram en dat is bijna het dubbele van het gewicht van de Tentipi Olivin 2 Combi Light (3481 gram) die ik eerder heb getest. Uiteraard niet vergelijkbaar aangezien de Tentipi Olivin 2 CP zonder binnentent wordt geleverd. Het gewicht is verdeeld over de tent op 4150,3 gram, de haringen op 191,4 gram, de vloer op 636,5 gram. Hoewel ik niet denk dat de Tentipi Olivin 2 CP een tent is voor backpacken of fietsen, kan het gewicht nog steeds een beetje worden verdeeld. De verpakkingsmaat die ik meet is 28 cm x 49 cm. De rugzak (201,0 gr) van de Tentipi Olivin 2 CP is ruim en heeft super compressiebanden. De tent en de rugzak zijn gemaakt van katoen / polyester of – zoals Tentipi het graag noemt – Cotpolmex C met een stofgewicht van 285 g / m2.
Instructies
Een van de dingen die ik leuk vind aan tipi’s is hun eenvoud en de handleiding die bij de Tentipi Olivin 2 CP wordt geleverd, zegt het allemaal. In een aparte tube staat een instructie op een soort scroll. Het voelt alsof ik terug in de tijd ga. De instructie is niet specifiek voor Olivin en is van toepassing op alle Tentipi’s, dus soms zijn de zaken een beetje anders en moet ik mijn brein gebruiken. De handleiding staat ook op een USB-stick zodat je thuis kunt studeren.
Opzetten Deel I
De eenvoud van alle tipi’s – ok, niet allemaal – is dat ze een ‘ronde’ basis hebben. Afhankelijk van de maat moet je op bepaalde plekken in die cirkel een aantal haringen plaatsen. Om dit snel en simpel te doen, heeft Tentipi iets slim bedacht. De tent wordt geleverd met een meetinstrument. Deze tool is een stoffen doek met een soort kompas dat de richting van alle pinnen aangeeft. Geleverd wordt ook een lint met een markering. De markering geeft aan hoe ver een pen van het midden van de tent moet worden geplaatst. Het midden is de plek waar de paal heen gaat. Na het plaatsen van alle haringen is het opzetten een kwestie van alle haken van de tent aan de haringen haken.
Open tot slot gewoon de deur, steek de paal in de tent en zet hem rechtop. Last but not least: plaats haringen voor de richtlijnen. Een kleine opmerking over de haringen. Als u een hamer of bijl gebruikt, sla dan voorzichtig op de haringen. De aluminium haringen zijn sterk, maar met een hamer (of de achterkant van een bijl) kun je de kop van de haringen gemakkelijk verpesten, waardoor deze onbruikbaar wordt. Gebruik liever een wandelschoen. Met de haringen op hun plaats is de tent klaar … of niet? Moet er geen vloer in de tent zijn?
Kip en ei…
Nu moet ik praten over kip en eieren … Was eerst het ei of de kip? De kip is in dit geval de tent. Het ei is de vloer. Ik zet liever eerst een tent op en leg daarna de vloer erin. Vooral bij regen is dit de manier om de vloer droog en schoon te houden. Maar … het verbinden van de lussen van de vloer met de haringen is minder eenvoudig dan ik gewend ben van de grotere Tentipi’s. En het is anders dan de lichtgewicht Olivin. Het moeilijkste is om de schakelaars in de metalen ringen te krijgen. Het zit zeer strak en met koude handen is het lastig om de knevels in de ringen te krijgen.
Opzetten Deel II
Tot nu toe heb ik alles gedaan wat de handleiding die bij de tent werd geleverd, me opdraagt. Maar er is meer dan op het eerste gezicht lijkt. Door het op deze manier op te zetten ontstaat er een open grascirkel tussen de tent en de vloer. Dit komt doordat de instructie de tent laat zien met de sneeuwvangers in volle glorie naar buiten gericht. In niet-winterse omstandigheden – en vooral in regenachtige omstandigheden – moet de sneeuwvanger naar binnen wijzen.
Het is gewoon een kwestie van hem onder de vloer trekken en een paar haringen gebruiken om hem vast te zetten. Hierin staat een update online op de Tentipi-website. Volg gewoon de link. Gebruik het beste haringen met een ronde kop aangezien de haringen zich onder de vloer verbergen en met de meegeleverde tentipi haringen verwond je jezelf en beschadig je de vloer. Jammer dat deze haringen niet bij de CP 2 worden geleverd. Bij het bevestigen van de vloer op deze manier heb je bijna een waterdichte en insectenvrije tent. Een laatste opmerking over de constructie van de vloer / tent: ik mis de knevelconstructie op het tentdoek in de hoeken als ik naar binnen kijk. Deze constructie maakt deel uit van de grotere tenten en maakt de achthoekige vorm mooier en de ‘afdichting’ aan de vloer beter.
Leefruimte
De Tentipi Olivin 2-serie is ontworpen voor 2 volwassenen en met een diagonaal van 280 cm is de ruimte prima. In twee grote rugzakken of plunjezakken is voldoende ruimte voor bagage. Of voor fietstassen als je met de fiets of motor reist. En ja, sommige Rako-dozen passen ook. Houd er rekening mee dat als twee volwassenen naast elkaar willen slapen, een van de twee een beetje in het tentdoek wordt getrokken. En je moet op matrassen slapen; er is niet genoeg hoogte voor brancards.
Als je een gezin bent met twee kleine kinderen (of honden) dan is er net genoeg ruimte, maar de volwassenen zullen elk aan beide zijden van de paal moeten slapen. De kinderen (of honden) gaan elk aan één kant van de ouders. Lekker knus. Dat dit de bagageruimte binnen aantast, mag niet verrassend zijn. Wat ik wel leuk vind aan de kleinste Tentipi is de bruikbare hoogte van ongeveer 140 cm: met mijn 169 cm kan ik mezelf staand aankleden. Als je 100% gegarandeerd bugvrij wilt zijn, kun je gebruik maken van de optionele Olivin 2 binnentent maar is de leefruimte kleiner.
De scheerlijnen hebben een opberg elastiek. De deur wordt geborgen door een ‘houtje-touwtje- knoopje.
Voor vier seizoenen
Zoals alle tentipi’s van katoen / polyester, is de Olivin 2 CP een tent om het hele jaar door te kamperen. Het grote voordeel van de katoen / polyester stof is dat het ademt. Bij de lichtgewicht stoffen is dit niet het geval. Door dit ademen door de stof is de sfeer in de tent zeer aangenaam.
Bij kouder weer is de tent warmer dankzij de dikke stof. Bovendien is condensatie niet of nauwelijks aanwezig. De stof ademt en er zit een grote ventilatieopening (ja, ook de schoorsteen: daarover later meer) in het dak. Eén rok van de CP 2 kan worden opgetild en vastgebonden met een knevelsysteem om een grote ventilatieopening te creëren. De twee ventilatieopeningen samen zorgen voor een mooie lage hoge tocht.
De Tentipi Olivin 2 CP presteert ook super bij warm zomerweer; de 2 CP is veel koeler dan plastic tenten. Nogmaals … ventilatie en stof. De deur heeft een zeer groot stuk gaas voor ventilatie (doet ook dienst als raam). Als je bij een beek kampeert is het zelfs mogelijk om de tent af te koelen met water uit de beek. Slecht water over de tent en het natte tentdoek wil direct drogen en dankzij het verdampingsproces wordt de tent koeler.
Ventilatie
De bovenste ventilatie is iets heel bijzonders. De ventilatorkap kan in elke richting worden geopend door aan de touwtjes aan de binnenkant van de tent te trekken. Een soort afstandsbediening. Ze worden naast en op de paal geplaatst. Voor de kleine Olivins is dit niet echt nodig aangezien ik met de hand de ventilatorkap kan bereiken. Bij de grotere en hogere Tentipi’s heb je de snaren nodig. Bij gebruik van een kachel hangen de snaren het beste aan de zijkant van de tent; anders kunnen ze te heet worden. De grotere Tentipi’s hebben hiervoor een speciale toggle op de tent maar de CP 2 mist deze.
Door deze ventilatorkap kun je de ventilatieopening recht in de wind openen of beschut tegen de wind waardoor wind in de tent wordt gedwongen of lucht uit de tent wordt getrokken. Deze maakt het ook mogelijk om een klein open vuur in de tent te maken. Mits je de vloer niet gebruikt. Ik zou het niet adviseren, maar in geval van nood kan het erg nodig blijken te zijn.
Kachel en schoorsteen
Dus ik denk dat de Tentipi Olivin 2 CP een tent voor vier seizoenen is. Hoe zit het met de winter? Nou … Voor echt barre winterse omstandigheden is de CP2 uitgerust met sneeuwvangers, maar het leuke is dat ik ook een kleine kachel in de tent kan gebruiken. De ventilatieopening in het dak heeft een speciale schoorsteenuitlaatpijp voor een kachel. Deze uitlaat lijkt een beetje op een huls en past precies om het dubbelwandige stuk pijp dat ik gebruik. Ik heb de CP 2 getest met een Winnerwell Woodlander Medium (recensie komt eraan) die ik van de Nederlandse distributeur heb geleend. Ik plaatste de kachel voor de paal met de opening naar de ingang gericht.
De CP 2 vloer heeft een groot stuk klittenband zodat ik dit stuk kan wegnemen en de kachel op het gras kan zetten. Op deze manier kunnen er geen vonken vallen die van de kachel vallen als ik de deur open, waardoor de vloer en tent kapot kunnen gaan. Maar … ik gebruikte een Winnerwell brandwerende mat onder de kachel tegen vallende vonken. Veel beter! Natuurlijk moet je voorzichtig zijn met een kleine tent en een kachel erin, maar het werkt. In de winter heeft de kleine tent weinig tijd nodig om te verwarmen. Op het fornuis kan ik koken, water koken en ’s morgens de tent drogen als ik ergens anders heen wil.
Hier de schoorsteen met een dubbel pijp van gaas. En hier met een volwaardige dubbele pijp.
WAARSCHUWING
Het is voor het eerst dat ik voel dat ik een waarschuwing moet schrijven voor een tent. En het heeft te maken met de kachel. Zoals hierboven vermeld heb ik een Winnerwell Woodlander Medium gebruikt. Dit is de kleinste kachel die ik in handen kon krijgen die in de tent en de schoorsteenuitlaat van 13 cm paste. Ik heb een Winnerwell dubbelwandig stuk pijp gebruikt op het deel waar de schoorsteen door de stof gaat. Ik heb de temperatuur van het metaal gemeten waar het de stof raakt en het varieert tussen 35 en 90 graden Celsius. Ik weet niet wat ik hiervan moet denken. De tentstof toont geen schade, maar ik voel me er niet prettig bij.
Het echte slechte is dat Tentipi op de website vermeldt dat de schoorsteenopening voor een ‘Micro-kachel’ is, maar dat ze niet aangeven wat een micro-kachel is. De Tentipi Eldfell-kachels zijn niet klein en ik zou er nooit een gebruiken in deze tent. Mijn advies is: als je een kachel wilt gebruiken, gebruik hem dan voorzichtig en probeer hem niet te verwarmen tot roodgloeiend metaal. Goed nieuws: Winnerwell maakt een Winnerwell Woodlander Small die binnenkort beschikbaar zal zijn en minder krachtig zou moeten zijn en daarom beter voor de CP 2. Update volgt.
De praktijk
De Tentipi Olivin 2 CP is bij mij sinds hij in juni 2019 op de Scandinavian Outdoor Awards werd geïntroduceerd. Hij ging een maand mee op onze familiecamping in Zweden. In het dagelijkse kampeerleven is de tent eenvoudig op te zetten en in te pakken. De ruimte in de tent is voldoende. In de tent stappen met de kachel voor de paal moet je heel voorzichtig zijn.
Zoals hierboven al vermeld: het klimaat in de tent is fantastisch en in dit opzicht zijn ‘katoenen’ tenten sowieso moeilijk te verslaan. De ventilatie is super en het systeem om de ventilatorkap te bedienen is zeer gebruiksvriendelijk. De tent is bestand tegen veel wind en regen en er is geen lekkage. De enige negatieve opmerking is de vloer van de CP 2.
Bij slecht weer en nat gras is de vloer niet waterdicht. ‘S Morgens kwam het meerdere keren voor dat de vloer onder de matrassen nat was. Dit heeft misschien te maken met condensatie van lichaamswarmte, maar dit is niet het geval. Onder de Winnerwell Brandwerende Mat was de vloer nat. De oplossing is een extra stuk goedkoop doe-het-zelf plastic onder de vloer maar dat is natuurlijk stom. De vloer moet waterdicht zijn.
Wat ik ook mis bij de CP 2 is een verstevigde rand, de plek waar de tent de grond raakt. Sommige series van Tentipi hebben dit stuk niet-katoenen stof rond de tent. Het voorkomt dat de rand de hele tijd in nat gras wordt gedrenkt. Dit is niet goed voor de stof. Na een paar natte dagen merk ik dat de rand erg vies en nat wordt.
Over waterdichtheid gesproken … een van de nadelen van een tipi – elke tipi – is dat de ingang niet beschut is tegen wind en regen. Doe de deur open als het regent, er valt meteen regen in de tent en dat is niet prettig. Maar er is een oplossing.
Luifel
Net boven de ingang zit een stuk klittenband waar ik de speciale Tentipi luifel aan kan bevestigen. De luifel (769,4 gram en haringen 101,8 gr, pakmaat 12 x 36 cm) is gemaakt van dezelfde stof als de tent en heeft 5 scheerlijnen. Ik heb wat extra tentstokken gebruikt, maar je kunt ook wandelstokken gebruiken. Montage is eenvoudig en de extra bescherming super. Als u van plan bent een Tentipi te kopen … denk er dan over om ook de luifel te kopen; het maakt het tentleven veel beter.
Conclusie
Als je mijn andere Tentipi-recensies hebt gezien of gelezen, zul je begrijpen dat ik van ze hou en dat ik de tipi als een geweldig tentconcept omarm. Maar … zoals je misschien hebt gemerkt, ben ik niet helemaal overtuigd van de 2-persoons Tentipi Olivin 2 CP. De tent doet bijna alles wat de grotere Tentipi’s ook doen en het typische ‘tipi-gevoel’ is aanwezig. Het is gezellig, het is warm als je wilt dat het warm is en koel als je wilt dat het koel is, het tentdoek is waterdicht gebleken en de CP 2 is zeer windbestendig. En voor Star Wars-liefhebbers zoals ik ben, is de naam zelfs een soort R2D2-schattig. Maar er zijn gewoon te veel kleine details die niet kloppen.
Ik mis de broodnodige details die ik wel vind in de grotere Tentipi’s. Een schakelaar aan de zijkant om de afstandsbediening voor de ventilatorkap uit de buurt van een hete schoorsteen te houden, is er slechts een van. Het feit dat de vloer niet waterdicht is, dat deze geen versterkte rand heeft en het gebruik van een kachel in een heel kleine tent … Ik ben niet overtuigd behalve echt barre winterse omstandigheden. Dus voor mij is het het hele jaar door niet zo bruikbaar als bij de grotere Tentipi’s. Het gewicht van bijna 6 kg en het vrij grote pakvolume maken het meer een auto- / motortent dan een trekkingtent zoals de kleine Olivin 2 Lightweight-versie. De prijs van € 660,00 valt mee en ik zou de luifel toevoegen aan € 110,00 voor een betere algehele ervaring. Maar voor € 200,00 meer en 1,5 kg extra koopt men de Tentipi Onyx 5 CP. Een veel grotere en veelzijdiger tent. Ik weet wat ik zou doen … Ik beoordeel de Tentipi Olivin 2 CP op 7,0 / 10 punten.
Informatie
The Netherlands: www.moosecamp.nl
International: www.tentipi.com