Backpacking is een term die we vooral in de Engels-talige landen tegen komen en toch wordt de term in Nederland ook steeds meer gebezigd. Toch is in Nederland de term C-wandelschoenen nog steeds de meest gebruikte term.
Inzetgebied
Grootste verschil tussen met de B-schoenen en C-schoenen is dat de laatste veel meer stabiliteit biedt en daardoor een veel ruiger inzetgebied heeft. Natuurlijk kan je er nog prima mee op paden lopen, maar stukken onverhard over gladde rotsen zijn voor C-schoenen geen probleem. Dat ze daarmee geschikt zijn om ook een zwaardere last te verdragen spreekt voor zich: een 70 liter rugzak of meer. Denk aan lange tochten door ongerept Scandinavië of het doorkruisen van de Alpen. Ook zijn C-wandelschoenen gemaakt om mee te klimmen en er zijn zelfs stijgijzer vaste varianten.
Loopcomfort
Hoewel we steeds vaker zien dat een zware bergwandelschoen gemaakt is van een combinatie van kunststoffen, is leer toch nog steeds het belangrijkste materiaal. Kunststoffen zijn wat lichter en soepeler, 100% leer is wat stugger. Ook de zool is veelal zo stevig dat je steentjes of ander ongerief niet door de zool heen voelt prikken. Verder heeft een goede bergwandelschoen ook bescherming rondom de schoen en zeker bij de hak en de neus. Sommige C-schoenen zijn zo stijf dat je er flexibele stijgijzers onder kan bevestigen. Hierdoor kan je met de schoenen prima ijzige of besneeuwde vlaktes veilig oversteken. Ze zijn niet geschikt om mee te ijsklimmen.
Inloopperiode
Een C-schoen kan soms een inloopperiode nodig hebben al is dit lang niet altijd het geval. Vooral bij zware lederen exemplaren moet het leer soms naar je voet gaan zitten. Rustig in huis beginnen en dan langzaam buiten opbouwen.
Gewicht
Met een gemiddelde van 800 gram per schoen is de C-schoen wel een echte zwaargewicht. En… dat gewicht merk je met lopen. Ga je op weg voor een lange trektocht neem dan het gewicht van de schoenen in je training mee.
Waterdicht of niet
De meeste C-schoenen zijn verkrijgbaar in een waterdichte en een niet-waterdichte versie. Is de schoen van leer dan kan je de schoen prima waterdicht maken met leder vet. Handig omdat je zo de schoen aan kan passen aan waar je heen gaat. Hou je niet van smeren dan ga je voor een schoen met een waterdichte en ademend membraan. Een schoen van een leer/kunststof combinatie kan je niet insmeren. Ga je naar een nat gebied of ga je wandelen door sneeuw en ijs: ga dan voor een ademend waterdicht exemplaar.