De Lowe Alpine Nijmegen 6 is een beltpack die – zoals de naam al doet vermoeden – speciaal is ontwikkeld voor de Vierdaagse van Nijmegen. Maar bij de Koningin onder de wandelevenementen hoeft het natuurlijk niet te blijven. Wat dacht je van de Bloesemtocht of gewoon een lekkere dag wandeling over het Klompenpad.
De Lowe Alpine Nijmegen 6 heeft een inhoud van 6 liter en is daarmee te vergelijken met de allerkleinste daypack en running rugzakken. De beltpack is gemaakt van degelijk 210D Mini ripstop nylon en is voorzien van Hydroshield, een water en vuil afstotende coating. Bovendien is hij dankzij dit laagje ook weer makkelijk schoon te poetsen. Het gewicht van de Lowe Alpine Nijmegen 6 heb ik gewogen op 343 gram en dat is fors lager dan de 520 gram die Lowe Alpine zelf op geeft, maar waarschijnlijk zijn de bidons meegewogen en dat heb ik niet gedaan omdat je wellicht toch je eigen voorkeur voor een bidon hebt. Ik in ieder geval wel.
Hoofdvak
De Nijmegen 6 heeft een hoofdvak dat aan de bovenzijde wordt afgesloten met een rits. De rits heeft een treklip met koord zodat je hem ook op je rug (en met koude vingers of handschoenen) goed kan bedienen. Goed is dat de rits een overslag heeft waardoor regendruppels niet gemakkelijk via de rits naar binnen kunnen. In het hoofdvak zit een haakje voor je sleutelbos. Het hoofdvak heeft een inhoud van ongeveer 3 liter. Ik heb het nagemeten door er een zak in te hangen en deze te vullen met water en ik kom dan op 2880 cc en met een beetje persen kan er vast wat meer in. Kortom ruim voldoende voor een regenjas, een extra paar sokken en andere kleinigheden die je onderweg graag mee neemt.
Security pocket
Achter een tweede rits bovenop zit een speciaal vakje – iets wat ze bij Lowe Alpine de Security Pocket noemen – voor je mobiel of een niet te dikke compact camera. Deze rits heeft geen koord aan de treklip en dus moet je echt je best doen om de rits te vinden. Dit voorkomt dat je hem onbedoeld verwisselt met de rits van het hoofdvak. Dit ‘telefoonvak’ is overigens ruim genoeg om hier ook je portemonnee of andere waardevolle spullen in te bewaren.
Bidonhouders
Aan weerszijde van het hoofdvak zitten twee riante bidon of flessenhouders. De houders zelf zijn deels voorzien van elastisch gaasmateriaal zodat brede en smalle flessen er goed in passen. Met een spanbandje kan je de flessen bovendien rondom fixeren en met elastieken zelfs bovenover. Handig als je een keer voorover bukt om de veters te strikken. Kleine kanttekening bij deze laatste: voor normale 500 ml bidons zoals Lowe Alpine die bijvoorbeeld zelf levert is het elastiek te lang waardoor de bidon niet goed gefixeerd wordt. Ik test hier een nog hand gemaakt prototype en Lowe Alpine heeft aangegeven dit te wijzigen. Het pakken van de bidons gaat onderweg gemakkelijk: ze gaan soepel uit hun houder en terugsteken levert ook geen problemen op.
Heupvakken
Op de heupen zitten nog twee vakken van elastisch gaasmateriaal. Deze zijn onderweg prima te bereiken en worden gesloten met een rits met koord. Ook deze gaasvakken heb ik nagemeten en er past precies een halve liter in elk vak. Goed dus voor mueslirepen, rolletjes druivensuiker of een compact sneldrogend handdoekje om je zweet mee weg te deppen. Dankzij dat gaas droogt hij weer! En natuurlijk past een mobiel of een camera er ook in, maar houdt er bij regen dan wel rekening mee dat deze zakken dus verre van waterdicht zijn.
Lowe Alpine Nijmegen 6: Draagcomfort
Lowe Alpine Nijmegen 6 is makkelijk om te doen: een klik gesp, de spanbanden aantrekken en hij zit. Opvallend is dat ook met meer gewicht in de beltpack de spanbanden zich tijdens het lopen niet langzaam gaan loswerken. Regelmatig onderweg bijstellen is dus niet nodig. Iets wat overigens ook genoemd werd door onze Vierdaagse testers. De heupband is instelbaar voor een heupomtrek van 80 t/m 150 cm. Doordat de Lowe Alpine Nijmegen 6 voorgevormd is naar de heupen draagt hij erg prettig.
Zweetafvoer
Op de onderrugzijde is de Lowe Alpine Nijmegen 6 voorzien van een dikker foam materiaal en op de heupen van een dunnere foam. Ook is de beltpack hier voorzien van gaasmateriaal om zweet goed op te vangen en af te voeren. Op warme zomer zomerdagen bewijst de beltpack zich meteen ten opzichte van een doorsnee rugzak: geen zeiknatte rug en dus een veel comfortabeler loopgevoel. Maar eerlijk is eerlijk: op echt warme dagen krijg je wel iets last van een natte onderrug, bij kouder weer wordt zweet doorgaans prima afgevoerd.
Zichtbaarheid
Dat een wandeling niet per se overdag hoeft te zijn of dat je tocht toch langer duurt dan je van tevoren had ingeschat, is met de Lowe Alpine Nijmegen 6 geen probleem. Aan de achterzijde is de beltpack voorzien van reflectiebiezen en ook het Lowe Alpine logo is uitgevoerd in reflecterend materiaal. En om de zichtbaarheid compleet te maken vind je achterop ook een lusje om een lampje aan vast te maken. Top dus!
Conclusie
De Lowe Alpine Nijmegen 6 is een comfortabele en praktische beltpack die goed geschikt is voor lange wandeltochten zoals de Vierdaagse. Bij het nameten van de inhoud van de Nijmegen 6 meet ik toch echt minder dan 6 liter. Maar… het hoofdvak is groot genoeg, de heupzakjes zijn prima bereikbaar en de verscholen Security Pocket is goed voor je waardevolle spullen. De bidonhouders zijn prettig in het gebruik. Het te ruime borgingslusje waar ik kritiek op heb bij mijn testexemplaar, is inmiddels aangepast. De Nijmegen 6 kost € 59,95 en dat is een nette prijs. van mij krijgt de Lowe alpine Nijmegen 6 beltpack een keurige 8.1!
De Lowe Alpine Nijmegen 6 is leverbaar in het zwart, azuurblauw, aubergine en rood en is alleen in Nederland te koop en dit jaar exclusief bij Bever.
Informatie: www.lowealpine.com
Direct kopen: www.bever.nl
Waarom een beltpack?
Niet iedereen houdt van het lopen met een rugzak. In de eerste plaats omdat ze de schouderbanden niet prettig vinden. Een tweede reden is de afvoer van zweet. Bij een gemiddelde rugzak krijg je met warm weer toch snel een natte rug en dat wordt als minder comfortabel ervaren. Nu zijn er natuurlijk ook rugzakken met ventilerende gaas rugpanden maar die zijn vaak wat duurder dan een beltpack. En als je toch niet zoveel mee hoeft te nemen… dan is een beltpack best een goed idee. Keerzijde is dat niet iedereen het pakken van een bidon prettig vindt en in de meeste rugzakken kan je wel een waterzak met slangetje kwijt.