De Stromer ST3 Pinion is een S-pedelec met een 9-speed rondselversnellingsbak en een Syno Drive II achterwielmotor. In deze review bespreek ik alle ins en outs als je van plan bent een nieuwe elektrische fiets te kopen voor woon-werkverkeer of fietstochten of zelfs een kampeervakantie. Bekijk de videoreview!
De onderstaande tekst is een door google vertaalde tekst. Ik maak tegenwoordig de reviews in het Engels en het ontbreekt me aan tijd om een hele nieuwe Nederlandse tekst te schrijven. Daarvoor gaarne begrip.
Groet Gijs
- Prijs: € 9308,-. (vanaf € 7290,-)
- Gewicht: 32,8 kg
- Maat: framemaat M
Dit is niet de eerste Stromer ST3 die ik aan het reviewen ben. Twee jaar geleden testte ik de ST3 met een ander versnellingsmechanisme, daarom heb ik de Stromer opnieuw getest. Maar er is nog een andere reden: de Stromer heeft een ABS-remsysteem! Laten we verder gaan.
Zwitsers merk
Voor degenen die Stromer nog niet kennen, wil ik zo beleefd zijn om het merk aan u voor te stellen. Stromer is een bedrijf dat gevestigd is in Zwitserland. Ze begonnen rond 2007 met het ontwerpen van fietsen en de eerste fietsen rolden in 2009 de fabriek uit op de Zwitserse markt. De filosofie van Stromer-oprichter Thomas Binggeli was dat hij fietsen wilde ontwerpen die pendelaars uit hun auto en op de fiets zouden krijgen. Een Stromer-fiets natuurlijk.
Het idee om autoforenzen te overtuigen om fietsforenzen te worden, is vrij logisch. Veel mensen reizen slechts korte afstanden per fossiele auto naar kantoor. Ja, ze stappen nu over op elektrische auto’s en soms op elektrische fietsen. Het is een mooie manier om onze wereld een stukje groener te maken. Ik ga niet in op de discussie over hoe groen elektrische auto’s en fietsen zijn, aangezien ik het antwoord niet heb. Ik twijfel echter wel aan de duurzaamheid van batterijpakketten aan het einde van hun levensduur. Laten we nu teruggaan naar de Stromer ST3.
Stromer ST3 Pinion frame en vork
Het hart van de Stromer ST3 Pinion is een zeer groot oversized nogal vierkant aluminium frame. De grote stevige onderbuis herbergt de enorme batterij. De hele linkerkant van de onderbuis – met de zwarte rand eromheen – gaat open zodat je de accu eruit kunt halen. Van opzij gezien is de bovenbuis van een bescheidener formaat, maar van bovenaf is hij nog steeds vrij breed met een reden: het herbergt het touchscreen dat de fiets bedient. Links op de bovenbuis zit de connector voor het laadsysteem en rechts zit een knop die de accu ontgrendelt. Onder de bovenbuis sluit je en net achter de balhoofdbuis vind je de aan/uit knop. Net als het frame is ook de vork gemaakt van aluminium.
Grootte en gewicht
De fiets die ik aan het beoordelen ben, is een maat medium in de Sport-versie. Maat M is ook de kleinste beschikbare framemaat en zou geschikt moeten zijn voor iedereen vanaf 1,78 cm en kleiner. Ik ben 169cm. De M is prima en ik heb niet het gevoel dat de fiets te groot voor me is. Het frame van de Sport-versie verschilt van het Comfort-frame, waar de bovenbuis en het zadel lager zijn om gemakkelijker op en af te stappen. Terug naar degene die ik aan het reviewen ben. De zitbuis is 432 mm, de bovenbuis 548 mm en de onderbuis is 710 mm. De Stromer ST3 is ook verkrijgbaar in maat L (175 cm-188 cm) en XL (185+ cm).
Volg deze link voor de volledige maatspecificaties.
Zoals ik in het verleden schreef: Stromer vermeldt – helaas – het gewicht van hun fietsen niet, dus heb ik het aan mijn weegschaal gehangen en ik heb een gewicht van 32,8 kg gemeten. Dit is de complete fiets met pedalen en de accessoires die ik heb toegevoegd: een aluminium fles kooi en een Quad Lock-houder voor mijn iPhone. Als je van plan bent een fiets te kopen, moet je altijd op de hoogte zijn van de maximale belading. De ST3 is geschikt voor maximaal 150 kg. Dit is fiets, bagage en berijder. Dus als je zwaarder bent dan 117,2 kg overleg hierover met Stromer.
Achterwiel motor
De Stromer ST3 Pinion heeft een motor die in het achterwiel is geplaatst. De motor is een Syno Drive II en heeft een geclaimd vermogen van 820 Watt, een koppel van 44 Nm en een maximale snelheid tot 45 km/u. Voor de VS is het een beetje anders en Stromer claimt 600 Watt en klasse 3 met een snelheid tot 28 mph. Omdat de motor op het achterwiel is gemonteerd, zijn de liggende achtervorken en de staande achtervorken van het frame dienovereenkomstig geconstrueerd: Chunky zoals de rest van het frame.
814 Wh of 983 Wh batterij
Tot nu toe lijkt deze fiets erg op de ST3 die ik twee jaar geleden heb getest. Over de batterij gesproken, er is een klein verschil. Deze wordt standaard geleverd met een 814 Wh accu maar met een geschatte actieradius van ruim 211 KM in het scherm van deze ST3 vermoedde ik dat deze fiets is uitgerust met de 983 Wh accu en dat is inderdaad het geval.
Twee jaar geleden was het ook mogelijk om een ST3 te bestellen met de kleinere en goedkopere 500 Wh accu wat prima was als je alleen kortere afstanden aflegt voor woon-werkverkeer. Die 500 Wh batterij is verleden tijd. Nu heb je de keuze tussen een 814 Wh accu die volgens Stromer een actieradius van maximaal 150 km geeft. In mijn geval belooft Stromer een bereik van 180 km (110 mijl) met de 983 Wh batterij. Een beetje gek is het feit dat het mogelijk is om als accessoire een losse 618 Wh accu te kopen met een actieradius van 120 km (75 miles) om bijvoorbeeld een lege accu te vervangen. Het zou logisch zijn om dit een standaardkeuze te maken. Later meer over bereik.
Test omstandigheden
Het testen van deze Stromer ST3 Pinion roept veel herinneringen op aan twee jaar geleden. Ik kreeg de fiets in december en het bleek weer niet de beste periode te zijn qua weer. December was met gemiddeld 3,9 graden nog slechter dan twee jaar geleden. Januari was ook behoorlijk fris, maar ook erg regenachtig en met veel wind. Het weer en vooral de temperatuur hebben invloed op de levensduur van de batterij, vandaar deze opmerkingen. Het is misschien niet het meest aantrekkelijke weer om te gaan fietsen, maar het is super om uitrusting en fietsen te testen. Met een fiets ontdek je vrij snel hoe stabiel de rit is en de actieradius van de accu in slechte omstandigheden.
Het E-systeem
Het opstarten van de ST3 is eenvoudig: druk op de rubberen knop onder de bovenbuis en het systeem start. Voer de pincode in op het touchscreen en je kunt aan de slag. Het touchscreen wordt ook gebruikt om de instellingen van de fiets te wijzigen. De menu’s zijn vrij eenvoudig te begrijpen en het wijzigen van instellingen gebeurt meestal door schuifregelaars te verschuiven en virtuele knoppen aan te raken. Bekijk de video! Het scherm zelf is zelfs bij fel zonlicht goed afleesbaar en schakelt automatisch van dag- naar nachtmodus. De ST3 heeft een simkaart aan boord dus als hij aan staat is hij verbonden met internet. Het mooie hiervan is dat het updaten van het systeem eenvoudig is. Wanneer er nieuwe firmware beschikbaar is, krijgt u een melding. Hierdoor kan de ST3 worden verbonden met de Stromer OMNI-app die beschikbaar is voor iOS en Android.
De Stomer OMNI-app
De Stromer OMNI-app is vriendelijk, maar verdubbelt behoorlijk veel met de info op het scherm van de fiets. De App geeft informatie over accustatus, afgelegde afstand, gemiddelde snelheid, tijd, temperatuur (buiten en accu) etc. Je kunt er ook de instellingen van de fiets mee wijzigen maar nogmaals: het verdubbelt meer dan iets extra’s of nieuws geven. De app toont een google map en je kunt je fiets als gestolen aangeven. Ik kom later terug op de app.
Ondersteuningsmodi
Nadat het systeem is geactiveerd, is fietsen net als fietsen op elke fiets. Zet kracht op de pedalen en begin met fietsen. Als je voor het eerst op de fiets stapt, kijk dan eens naar het scherm op de bovenbuis. Daar vind je de ondersteuningsstanden: 1, 2 of 3. Start de eerste keer in 1 of 2. Drie is maximale ondersteuning en het leegmaken van de batterij, terwijl 1 de energievriendelijke langdurige modus is. Daarnaast…. De rit starten in 3 voelt alsof je op een Nimbus 2000* zit: de acceleratie is direct en snel.
Wisselen tussen de verschillende ondersteuningsstanden doe je met een + en – knop aan de linkerkant van het stuur. De knoppen werken ook perfect met handschoenen aan. Naast de +/- knop zit een knop voor de bel. Op de vorige ST3 was die bel een elektronische claxon die erg luid was; Ik heb af en toe voetgangers de stuipen op het lijf gejaagd. Helaas heeft Stromer er iets aan gedaan en nu is de bel een dwaas hoog computergeluid dat niemand lijkt te horen of te begrijpen. Elke keer als ik met de fiets op pad ging moest ik veel vaart minderen en mensen vriendelijk vragen om uit de weg te gaan. Dit moet worden veranderd.
*Bekijk een van de Harry Potter-films
Pinion C1.9 versnellingsbak
De grootste verandering aan de Stromer ST3 Pinion is natuurlijk de Pinion 9-versnellingsbak die in het hart van het frame is geplaatst. Pinion is sinds 2011 op de markt en is een vertrouwde en betrouwbare versnellingsbak voor mountainbikes, reisfietsen en forenzen E-bikes en S-pedelecs. De Pinion versnellingsbak is het best te vergelijken met de handgeschakelde versnellingsbak of versnellingsbak van een auto. Het is gebouwd rond twee assen met versnellingen en een draaigreep op het rechter stuur om de gewenste versnelling te selecteren. Naast de 9-speed maakt Pinon ook een 6-, 12- en 18-speed versie. Het bereik van de C1.9 is 568% en de stappen tussen versnellingen is een vaste 24,3%. Als je meer wilt weten, lees dan dit artikel dat ik heb gemaakt over Pinion versnellingsbakken. Schakelen is een droom, maar pas op dat je bij het schakelen niet (te veel) druk uitoefent op de pedalen; de Pinion houdt hier niet van.
Gates carbon riemaandrijving
De verbinding tussen de Pinion en de Syno Drive II motor gebeurt met een Gates Carbon Belt Drive. Wat mij betreft is een riem de juiste keuze: hij is onderhoudsarm en stil. Om de gordel te monteren – en in tegenstelling tot een ketting bestaat een gordel uit één stuk – zit er een opening in de rechter staande achtervork. Deze opening wordt opgevuld door een massieve plaat waarbij de schroefdraad in de plaat zelf zit en niet in het frame. Het is een zeer stijve constructie die de stijfheid van de fiets helemaal niet in gevaar brengt. Om de riem op spanning te houden is er een spanner geplaatst nabij het voortandwiel.
Batterijduur
De levensduur van de batterij is belangrijk. Ik heb mijn best gedaan om de batterij zo snel mogelijk leeg te maken. Dit betekent maximale ondersteuning van batterij en motor: ondersteuningsmodus 3 en zoveel mogelijk 45 km/u rijden. Met de barre weersomstandigheden tijdens het testen kwam ik uit op een gemiddelde van zo’n 65-70 km op een volle lading. In eerste instantie vond ik dit belachelijk. Ik had minimaal 100 of zelfs 120 km verwacht. Toen begon ik te beseffen dat de beloofde actieradius van 180 km natuurlijk niet is wat ik dacht: 45 km/u in ondersteuningsmodus 3, 180 km op vlak terrein zonder wind en een gemiddelde buitentemperatuur van 20 graden Celsius. Stop met dromen Gijs! 180 km is op vlak terrein zonder wind en doet 20-25 km/u in ondersteuningsmodus 1. Dus de geadverteerde actieradius op de Stromer-website zou hier wat duidelijker over kunnen en moeten zijn. Dat is het zeker niet. Een keer had ik geen sap meer en moest ik nog 7 km doen met wind voor; niet aardig!
Mijn advies
Blijft de vraag: is een actieradius van 65-70 km goed of slecht en ben ik toch teleurgesteld of niet. Nou, ik kwam tot de conclusie dat de actieradius in modus 3 van 65-70 km prima is. Vooral omdat ik heb getest in slechte, niet-batterijvriendelijke omstandigheden. Voor de meeste pendelaars – het belangrijkste doel van de fiets – is 70 km woon-werkverkeer per dag het maximum van wat ze waarschijnlijk met een fiets zouden doen. Bij een langere afstand zou een auto verstandiger zijn. Op vakantie heeft het absoluut geen zin om zo snel te fietsen aangezien je dan binnen een paar uur op je bestemming bent, niet het idee van een fietsvakantie. Gebruik gewoon ondersteuningsmodus 1 als je de hele dag de tijd hebt en nummer 2 als je wat meer ondersteuning wilt. Dagelijks zou ik voor 2 gaan omdat het een mooie balans is tussen ondersteuning, beweging, energieverbruik en het gevoel van op een mooie snelle fiets rijden. Het ziet er ook een beetje gek uit om 20-25 km/u te rijden op een speed-pedelec.
Let op: Het opladen van de 983 Wh batterij duurt ongeveer 5 uur en 45 minuten. Ik heb het gemeten en Stromer claimt 15 minuten minder. Waarschijnlijk een temperatuurverschil. Ik merkte dat de temperatuur een grote factor is. Met de fiets in de schuur staan bij een buitentemperatuur van 6 graden had ik een lading van 34%. Daarna heb ik hem ’s nachts mee de woonkamer in genomen met een temperatuur van 18 graden en ’s ochtends was de accu 46% (zonder extra opladen).
Dragers en bagage
Zoals hierboven vermeld: ik zie de Stromer ST3 Pinion niet alleen als woon-werkfiets, maar ook als reisfiets. Wat dat betreft vind ik het prettig dat Stromer de ST3 uitrust met een degelijke achterdrager. De drager is geschikt voor 22,5 kg en dat is prima voor lichtgewicht fietsreizen. Trekkingfietsen review ik altijd met twee achtertassen gevuld met in totaal 15 kg en een tent en slaapzak in het midden. Voor mij is dit meer dan genoeg spullen om mee op reis te nemen.
De kleine slanke bagagedrager is verbonden met het frame en het zeer stevige aluminium achterspatbord. De combinatie voelt erg solide aan; zelfs bij het veranderen van het gewicht in snelle vervolgbochten. Fietstas, bagagedrager en fiets voelen als één geheel en zo hoort het ook. Het grappige is dat de zijstandaard – een Pletscher – maximaal 40 kg weegt. Met het ST3-gewicht van bijna 33 kg blijft er theoretisch nog maar 7 kg over om op de fiets te zetten. Voor woon-werkverkeer is dit prima met één fietstas en een laptop erin, maar voor op reis is dit net te weinig. Dat is in theorie.
Schijfremmen met ABS
De Stromer is uitgerust met 203 mm schijven voor en achter en de voorrem heeft een remklauw met vier zuigers en de achterrem met twee zuigers. De remhendels zijn Stromer HD492’s en ze zijn – net als het hele remsysteem – ontwikkeld samen met de Amerikaanse remmenfabrikant TRP. De ST3 die ik aan het reviewen ben heeft een extraatje: ABS of antiblokkeersysteem.
Bij de vorige ST3 schreef ik al dat het stoppen van de remmen enorm is. Het gebruik van de voorrem op gladde oppervlakken vereist wat experimenteren om het juiste moment van maximale remkracht te vinden en een wiel dat blokkeert. Dit doen met 45 km/u vergt lef. Bij een noodstop is een fout snel gemaakt. Het ABS voorkomt dit.
Het ABS-systeem zit alleen op de voorrem. Logisch aangezien de voorrem de meeste remkracht heeft. Als ik ga rijden verschijnt er een geel icoontje op het scherm dat het ABS-systeem aanwezig is en als de snelheid hoger is dan 5 km/h verdwijnt dit icoontje. Dit betekent: alles is goed, systeem actief en werkend! Als het pictogram blijft branden, werkt de rem nog wel, maar het antiblokkeersysteem niet. Ga naar uw dealer. Lees verder!
Remmen met het ABS is verzekeren. Trap de remhendels in – ze voelen prettig aan en het bereik van de hendel is instelbaar – en de rembalans op vlak, glad droog asfalt is erg prettig en soms overweldigend. Ja, het ABS werkt maar op droog asfalt is dat niet erg nodig. Op natte, gladde herfst- en winterwegen bewijst de ABS-voorrem zijn nut. Hard remmen activeert wel het antiblokkeersysteem en het voorwiel blokkeert niet wat een zeer zelfverzekerd gevoel geeft.
ABS-storing
Op een van de laatste dagen, net voordat ik dit artikel afrondde, testte ik de minimale remafstand op heel mooi droog, beetje zout asfalt. Run one met 25 km/h ging super: en het ABS werkte. Run two met 35 km/h… het achterwiel kwam zo’n 0,5 meter de lucht in. Het ABS is mislukt. Ik heb in het verleden een carrière gehad als motortestrijder voor een motormagazine en we hebben veel geëxperimenteerd met remmen en stoppies. Ik ben blij dat ik dit heb gedaan, want ik had volledige controle over de Stromer ST3 Pinion en alles ging goed.
Om te zien wat het probleem was, ging ik naar het Stromer-centrum in Nederland, dat is vrij dicht bij waar ik woon. Na het updaten van de firmware van de fiets en veel testen van het elektrische systeem, kwamen we tot de conclusie dat het een gesprongen zekering moest zijn. We hebben de fiets uit elkaar gehaald om bij een zekering te komen die in het hart van het frame dicht bij de motor is geplaatst; het was geblazen. Deze hebben we vervangen en het systeem werkt weer prima. Waarom is de zekering gesprongen? Ik en Stromer hebben geen idee; pech. Even voor de goede orde… Met de vorige ST3 moest ik vanwege een stroomstoring langs de dealer en bij de introductie van de ST7 vorig jaar in Antwerpen, België had ik ook een storing in het ABS-systeem. Overigens zou het logisch zijn dat een dealer het fietssysteem op afstand zou kunnen ‘lezen’. Het is verbonden met internet, het heeft de app, dus het zou niet nodig moeten zijn om naar een dealer te gaan om te zien wat een storing is. Naar de dealer om het te laten repareren: ja, zeker weten.
Regeneratief remmen
Een cool kenmerk van het remsysteem is dat er sensoren in de remhendels zijn ingebouwd. Tussen haakjes: ze passen in mijn kleine handen en passen ook in grote handen. Zodra je begint te remmen, stopt de motor met het leveren van kracht en omdat het een achterwielmotor is, helpt hij bij het remmen. Dit bespaart remblokken en in bergachtige gebieden zou dit merkbaar moeten zijn. Een ander cool ding is – en dit is wat Stromer me vertelde en ik kon het niet testen in ons vlakke land – dat als je bergafwaarts gaat over langere afstanden, de motor afremt en vermogen genereert om de batterij te voeden. Ze beweren dat dit regeneratieve remmen een extra bereik tot 20% geeft. Maar nogmaals: ik kon dit niet testen.
Stromer ST3 rondselverlichting
Bij het remmen onderbreek ik niet alleen de werking van de motor maar activeer ik ook het remlicht. Het achterlicht is een Roxim R3E en is van grote afstand goed zichtbaar en het remlicht is zelfs extra fel. De koplamp is een Roxim Z4E Pro en is te bedienen met een schakelaar op dezelfde unit als de +/- knop. Hij heeft een dimlicht van 600 lumen en een grootlicht van 900 lumen. Beide zijn uitstekend gebleken. Een derde lampje is een looplicht op de balhoofdbuis. De lichten zijn altijd aan en kunnen niet worden uitgeschakeld. Een kwestie van veiligheid.
Rijpositie
De rijpositie op de Stromer ST3 Pinion is comfortabel. Het is een beetje sportief, maar toch wordt het gewicht van de berijder goed verdeeld door het zadel en het stuur. Een ding dat me verbaasde, is dat – toen ik de fiets afstelde op mijn fysieke afmetingen – de zadelpen tot het maximale uitgeschoven moest worden. Hoewel de fiets en de geometrie erg comfortabel aanvoelen, had ik tijdens het rijden toch het gevoel dat de zadelpen – ik heb een 30 cm exemplaar – wat hoger mocht zijn voor meer comfort. Een langere zadelpen is verkrijgbaar bij Stromer.
Het zadel is een Selle Royal VIVO en ik vond het erg comfortabel. Hetzelfde geldt voor de Ergon custom GA30 Single Twist Shift grips. Het stuur is 690 mm breed en heeft een hele lieve licht gebogen vorm. De positie van het stuur kan niet in verticale richting worden gewijzigd; de stuurpen heeft op deze manier geen enkele aanpassing. Wel kan het stuur iets gekanteld worden. Aan de linkerkant van het stuur zit een spiegel die uitstekend zicht geeft op wat erachter zit. Let op: samen met de uitstekende spiegel is de stuurbreedte 830 mm.
Rijcomfort
Zoals hierboven vermeld: frame en vork zijn gemaakt van aluminium. Beide zijn extreem stijf. Dit is goed omdat het de ST3-handgreep erg voorspelbaar maakt. Maar de stijfheid heeft ook een keerzijde. De fiets is zeer gevoelig voor kleine naven en oneffenheden in de weg. Rijden op vers glad asfalt is een droom, maar zodra het asfalt een beetje versleten is of – erger nog – boomwortels onder het asfalt zitten, voelt de motor behoorlijk hard aan.
Op wegen die zijn geplaveid met stenen – we hebben er veel – kan het rijden van tijd tot tijd oncomfortabel zijn. Een beetje minder druk in de nieuwe 27,5” Pirelli Angel ST Urban-banden helpt. Eén ding veranderde niet: Door het gewicht van de accu voor de crank, het gewicht van de Pinion laag in het midden en de motor weg naar achteren, is de ST3 zeer goed uitgebalanceerd.
Stromer Bike-configurator
De Stromer die ik aan het testen ben, is geen standaard testfiets en de Stromer Bike Configurator is een leuke online tool om erachter te komen wat jouw Stromer gaat kosten. De ST3 prijs begint vanaf € 7290,- met een derailleur en een ketting. De pinion uitvoering is een optie en hiervoor dient u € 828,- extra te betalen. Ook de grote accu en het ABS zijn optioneel. De batterij-upgrade van 814 Wh naar 983 Wh kost € 340,- en het ABS kost je nog eens € 850,-. Voor wat meer comfort kun je een upside-down verende voorvork toevoegen – dat is € 990,- extra en een verende zadelpen kost € 245,-. De fiets die ik aan het reviewen ben, kost € 9308,-. Met de verende voorvork en zadelpen kost de fiets in totaal € 10.543,-. Even voor de goede orde: een extra 983Wh reserveaccu kost € 1990,-.
Veiligheid & OMNI App & Bereik
Zoals beloofd zou ik terugkomen op de Stromer OMNI-app. Er is één ding dat ik niet krijg op deze Zwitserse fiets: de positie van het scherm in de bovenbuis. Dit schreef ik in mijn vorige review en ik schrijf het nog een keer: ik wil veilig reizen en met een snelheidsmeter tussen mijn benen is dit niet het geval. Ik zie het niet als ik op de weg voor me let; bij 45 km/u is naar beneden kijken geen optie. Ik begrijp niet eens dat deze constructie wettelijk mogelijk is, maar blijkbaar wel.
De oplossing zou de Stromer OMNI-app kunnen zijn. Stromer heeft een mooi systeem – wordt meegeleverd met de fiets – om een telefoon op de stuurpen te monteren. Als de app zoiets zou hebben als een dashboard met een snelheidsmeter zou dat dit deels oplossen. Een lege batterij van de telefoon is geen probleem, aangezien er een usb-connector aan de voorkant van de balhoofdbuis zit. Hoewel ik de uitvoering ervan niet echt leuk vind, omdat ik niet denk dat dit een 100% waterdichte constructie is. Bij deze fiets hoort een draadloos oplaadsysteem in de stuurpen te zitten. En een andere verbetering zou een bereikvoorspelling zijn die werkt met een kaart in de app, zodat je weet hoe lang je kunt rijden voordat de ST3 zonder stroom komt te zitten. Een afstandsvoorspelling zonder kaart staat wel op het scherm van de Stromer.
Mijn oordeel
De Stromer ST3 Pinion is een erg fijne speed-pedelec. De ‘normale’ ST3 beviel me al en met de Gates Carbon Belt Driven en de 9-speed Pinion werd de motor alleen maar beter. De vermogensafgifte is erg soepel en bijna geruisloos. Schakelen gaat snel als je eenmaal gewend bent om niet te veel kracht op de peddels uit te oefenen tijdens het schakelen. Het bereik van 568% is super. De rit is stabiel, voorspelbaar en comfortabel op asfalt. Het is minder vergevingsgezind op oneffen oppervlakken.
Een actieradius van 65-70 km/u in maximale ondersteuning is prima voor woon-werkverkeer en de andere ondersteuningsstanden werken voor relaxte vakantieritten. De bagagedrager is stabiel in het dragen van twee volle fietstassen en wat meer spullen in een plunjezak ertussen.
De remmen zijn van topklasse en de toevoeging van ABS aan de voorkant past bij de fiets en verhoogt de veiligheid. Als het werkt.
Ik hou van de lichten: de voorkant is erg helder en het achterlicht is van grote afstand zichtbaar. Het remlicht is geen overbodige luxe. Ik hou van het looplicht in de stuurpen. Ik voel me niet op mijn gemak met het scherm in de bovenbuis tussen mijn benen; het moet voor de berijder zijn. Dat de OMNI-app dit niet dekt samen met een actieradiusvoorspelling die werkt met een actieve kaart, is onzinnig voor een fiets als deze.
De prijs van de Stromer ST3 Pinion met ABS is € 9308,- en dat is veel geld voor een speed-pedelec die toch wat mankementen heeft. Het ABS systeem op alleen de voorrem is naar mijn mening te duur en voegt niet zoveel toe als je weet hoe je moet remmen. Vanwege de super Pinion waardeer ik de Stromer ST3 Pinion iets hoger dan de ST3 zonder: met 8,8 van de 10 punten totaal.
Informatie
Internationaal: www.stromerbike.com
Nederland en België: www.stromerbike.com/nl